Читај ми!

Obeležena 79. godišnjica Igmanskog marša

Prigodnim sadržajima na Velikom Polju obeležena je godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH organizovao je obeležavanje godišnjice za ograničeni broj učesnika iz BiH i inostranstva, u skladu sa epidemiološkim merama zaštite.

Centralna svečanost i program upriličeni su pored Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju (Igman). U skladu sa Programom manifestacije, učesnici su položili cveće i na partizansko i šehidsko spomen-obeležje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pešačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim nemačkim snagama.

Štab Brigade doneo je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pored Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

 

уторак, 18. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије