Čitaj mi!

Bečki terorista planirao napad i na crkve

Islamski terorista Kujtim Fejzulaj, koji je 2. novembra u centru Beča izvršio oružani napad i ubio četiri, a povredio više od 20 osoba, nameravao je da ciljano traži žrtve i u crkvama, pre nego što ga je policija ubila, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Navodi se da je uzor teroristi, Makedoncu albanskog porekla rođenom u Beču, očigledno bio napad na crkvu Notr Dam u Nici krajem oktobra, u kojem je jedna žena ubijena.

Ministar Nehamer je najavio da se sada, zbog tih saznanja istrage, pojačava nadzor crkava i drugih verskih objekata.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Rug najavio je da se od sada verski objekti nadziru prikriveno i javno.

Nehamer je najavio i da će i božićne pijace štititi Kobre. "Advent je pred nama, a važno je i vreme posle toga", poručio je on.

Za sada je još otvoreno koliko dugo će crkve biti nadzirane.

"Nalazimo se u veoma škakljivoj fazi, jer bi teroristički napad mogao biti uzet kao uzor drugima koji bi želeli da imitiraju napadača", istakao je Nehamer ne želeći da iznosi detalje.

Najavio je i da se jačaju snage za brzo delovanje Kobre u cilju odbrane od terorističkih napada u gradovima.

Te snage treba da budu brze u reakciji i eliminaciji napadača, te pojačaju i osećaj bezbednosti kod građana, objasnio je Nehamer.

"Moramo kao društvo da se borimo protiv terorizma. Nećemo odustati od naših sloboda zbog terorizma", kazao je Nehamer i pozvao građane da pozovu policiju čim nešto primete.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">