Читај ми!

Ко је Кујтим Фејзулај, нападач из Беча

Терористички напад у Бечу извршио је, према наводима полиције, 20-годишњи Кујтим Фејзулај. Њега је полиција убила током синоћње акције, непосредно после напада. Шта до сада знамо о њему?

Кујтим Фејзулај рођен је 2000. године у Бечу, а његови родитељи пореклом су из Северне Македоније, тачније Тетова. Фејзулај је имао двојно држављанство Аустрије и Северне Македоније.

 

Нападач, за ког је полиција навела да је присталица исламског радикализма и Исламске државе, иза себе има криминалну прошлост.

Он је 25. априла прошле године осуђен на 22 месеца затвора због терористичког удруживања.

Покушао је да се придружи борцима Исламске државе, али је успео да стигне само до Турске. Власти те државе осујетиле су његову намеру да пређе границу са Сиријом и испоручиле га Аустрији.

Из затвора је условно пуштен после само неколико месеци служења казне, 5. децембра 2019, услед олакшавајућих околности које је имао због својих година.

Према писању портала Хојте, Фејзулај је током боравка у затвору био подвргнут дерадикализацији.

"Његова породица је савршено нормална" 

Адвокат који га је бранио у том случају Николаус Раст изненађен је Кујтимовим јучерашњим актом.

"Он долази из савршено нормалне породице. За мене је он био младић који је имао ту несрећу да упозна погрешно друштво. Да није отишао у џамију већ на бокс, постао би боксер", тим речима је Раст описао 20-годишњег терористу. 

"Никада не бих помислио да може да постане убица", навео је адвокат.

Хојте пише да је Кујтим Фејзулај био врло талентовани фудбалер током тинејџерских година, али је затим ступио у контакт са салафистима, који су већ имали оптужбе за терористичко деловање.

Муницију набавио у Словачкој 

У тренутку напада са собом је носио појас са експлозивом, за који се касније испоставило да је био лажан, као и "калашњиков", пиштољ и мачету.

Претпоставља се да је "калашњиков" набавио илегално с обзиром на то да се не може купити у слободној продаји јер спада у тешко оружје.

Своје намере је, како се сумња, планирао већ извесно време. Хојте наводи да је Кујтим Фејзулај средином јула са својим пријатељем отишао у Словачку како би купио муницију за "калашњиков". 

Напад најавио на друштвеним мрежама 

Судећи према активностима на друштвеним мрежама у које је полиција имала увид, своје пратиоце је на неки начин обавестио шта ће урадити.

На свом профилу на Инстаграму окачио је фотографију на којој се види да је наоружан. 

Верује се да је управо то оружје са фотографије користио приликом напада. Инстаграм профил је сада обрисан.

Полиција наводи да су постојали и видео-снимци у којима се заклиње на оданост калифату и вођи Исламске државе.  

Четворо цивила погинуло је у синоћњем нападу у Бечу, а још 14 је повређено, од којих седморо тешко. Они су у тешком стању и боре се за живот. 

За сада се претпоставља да је ово дело појединца, а не организације, и да иза напада не стоји сама Исламска држава. 

Аустријска полиција је преко Европола доставила захтев полицији у Северној Македонији за сарадњу и информације у вези с нападом.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво