Читај ми!

Sastanak članova Predsedništva BiH s Žosepom Boreljom

U Sarajevu održan sastanak članova Predsedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žosepom Boreljom. Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Sarajevu, posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, da je to bio iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama.

"Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu", rekao je Borelj nakon sastanka u Predsedništvu.

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sećanja i pozdravio zajedničku izjavu Predsedništva povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo počast žrtvama i svima koji su radili na pravcu pomirenja", dodao je Borelj, prenosi portal Kliks.

Prema njegovim rečima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna.

"Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posledica zajedničkih napora", rekao je Borelj.

On je istakao da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine i da je na domaćim vlastima da intenziviraju napore. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost obišao je u okviru današnje posete BiH Muzej ratnog detinjstva u Sarajevu i s predstavnicima međunarodne zajednice odao počast civilnim žrtvama rata.

"EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine"

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka Žosepom Boreljom kazao je da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije.

Dodik je pozvao Evropsku uniju te zamolio Borelja da našoj zemlji pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

"Do sada se naša država i kreditno zaduživala kod brojnih institucija među kojima je i MMF tako da nam treba novi paket pomoći koje nam, vjerujem, Evropska unija može osigurati. Zbog toga pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini s ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bi prevazišli sve probleme", naveo je Dodik, prenosi Kliks.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je, nakon sastanka članova Predsedništva sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, da se nada da će političari u BiH nakon današnjeg sastanka prevazići nepotrebne svađe.

"Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi i svijetu. Obeležavamo 25. godišnjicu uspostavljanja mira u BiH, tim povodom smo ugostili velikog prijatelja. Dolaskom u BiH dao je značaj ovom datumu", rekao je Džaferović.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je, nakon sastanka članova Predsedništva sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i politiku bezbednost Džosepom Boreljom, da njegova poseta Sarajevu potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije protokolarna poseta. Nastavili smo razgovore iz Brisela. Posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU", rekao je Komšić.

Borelj se nalazi u poseti Sarajevu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH 1992.1995.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije, Borelj će u Sarajevu boraviti povodom obeležavanja 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Komisiji navode da ova poseta za cilj ima da podstakne BiH da se pozabavi ključnim prioritetima, koje je postavila Evropska komisija, a kako bi odlučnije napredovala na putu integracija u EU. 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво