Читај ми!

Четврт века Дејтонског споразума

Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум, парафиран је пре 25 година у војној ваздушној бази "Рајт Патерсон" код Дејтона, у америчкој држави Охају. У Републици Српској данас је државни празник, али не и у Федерацији БиХ. Ипак, чланови Председништва БиХ договорили су се о заједничком обележавању 25-годишњице.

Споразум којим је окончан рат у Босни и Херцеговини парафиран је пре 25 година у Дејтону, у америчкој држави Охају.

После тронедељних преговора, од 1. до 21. новембра 1995. године, челници Босне и Херцеговине, Хрватске и Савезне Републике Југославије, уз посредовање Сједињених Америчких Држава, постигли су договор и окончали рат.

Дејтонски споразум су потписали тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман, а те земље су гаранти спровођења споразума.

Документ је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера. Поред њега, главни амерички посредници су били Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Званично је потписан у Јелисејској палати у Паризу 14. децембра 1995. године.

Подела на ентитете 

Један од главних принципа на којима је Дејтонски споразум заснован јесте подела на два ентитета – Републику Српску (49 одсто територије) и Федерацију БиХ (51 одсто територије).

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавање неспоразума искључиво на мирољубив начун.

Југословенски парламент је 13. новембра 2002. ратификовао Дејтонски споразум.

Ниједан од тројице потписника споразума више није међу живима.

Кулминација шатл-дипломатије 

Дејтонски споразум био је кулминација шатл-дипломатије, коју је почео амерички дипломата Ричард Холбрук са својим тимом под покровитељством САД и који је донео прекид рата у БиХ.

У међувремену, у Босни и Херцеговини је изгубљен оригинал документа, а институције још нису успеле да пронађу примерак који је након церемоније у Паризу додељен БиХ.

Политичари у Босни и Херцеговини и даље расправљају о ревизији споразума.

У Републици Српској Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини републички је празник и нерадни дан, а његово обележавање регулисано је ентитетским Законом о празницима.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи