Читај ми!

"Bugarski koreni" prepreka na putu Severne Makedonije ka EU

Bugarska će blokirati početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ukoliko u međuvremenu ne budu rešena sporna pitanja makedonskog identiteta, rekla je Rojtersu bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Zaharieva je, posle nekoliko sedmica prilično napete komunikacije između Skoplja i Sofije, objasnila da se od Severne Makedonije očekuje da prizna da "makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene".

"Ukoliko taj problem ne bude rešen, Bugarska će blokirati pregovore Severne Makedonije sa EU", rekla je Zaharieva, navodeći da Sofija ne osporava makedonsko pravo na samoopredeljenje.

"Spremni smo da potvrdimo realnost, ali i oni moraju da priznaju istorijsku istinu. Sofija gubi strpljenje zbog odbijanja Severne Makedonije da sprovede Dogovor o prijateljstvu iz 2017. godine", rekla je bugarska ministarka.

Najviši zvaničnici u Skoplju, predsednik Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev u nekoliko su navrata, prethodno, odbacivali zahteve Bugarske da priznaju "bugarske korene makedonskog nacionalnog identiteta".

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji, pak, smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharieva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво