Читај ми!

Бугарска блокада за македонске преговоре са ЕУ

Бугарска министарка иностраних послова Екатарина Захаријева најавила је да ће Софија блокирати почетак преговора Северне Македоније са ЕУ, наводећи да Скопље није испунило одредбе из споразума потписаног 2017. године.

Захаријева је, како преноси портал Новините, рекла да ће бугарска влада 10. новембра донети одлуку о могућој блокади почетка преговора Северне Македоније и Европске уније.

"Споразум се не спроводи савесно", навела је бугарска министарка, одбацујући оптужбе да је Софија од Северне Македоније тражила промене Устава.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

"Ако Бугарска признаје реалност, и Скопље мора да призна прошлост", рекла је Захаријева.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Бугарска инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Осим проблема језика, Бугарска пред почетак преговора Скопља и Брисела тражи и да се реши питање македонског националног идентитета, као и националног идентитета историјских личности, као што је Гоце Делчев.

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".