Читај ми!

Markov trg u Zagrebu ostaje ograđen i zaštićen, policija saopštila detalje pucnjave

Zagrebačka policija, posle završenog uviđaja, objavila je detalje jučerašnje pucnjave na Markovom trgu. Napadač Danijel Bezuk rafalnom paljbom je iz automatske puške pucao ka zgradi vlade i pritom ranio policajca, oružje je tokom bega odbacio, a samoubistvo je izvršio pištoljem, saopštila je policija. Markov trg ostaje ograđen i zaštićen.

Dan nakon pucnjave, u kojoj je teško povređen jedan policajac a napadač izvršio samoubistvo, zagrebački Markov trg, gde se nalaze Vlada, Sabor i Ustavni sud, od  jutros je blokiran. Na Trgu je policija sa službenim psima, kontrolišu se sva vozila koja se kreću ka trgu.

U policijskom saopštenju se navodi da je jedan od trojice policajaca, koji su se u tom trenutku nalazili na Markovom trgu, uzvratio pucnjima iz službenog oružja prema napadaču, ispalivši više hitaca.

U istrazi, kojom je rukovodilo Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu, navodi se da je deo ispaljenih hitaca napadača završio u zgradi vlade, što je prouzrokovalo određena oštećenja.

Nakon saznanja o, kako navode, "pokušaju teškog ubistva", pokrenuta je velika akcija potere za napadačem, dok je teško povređeni policajac prevezen u bolnicu.

U istrazi je utvrđeno da je napadač tokom bega odbacio automatsku pušku iz koje je pucao na objekat vlade i ranio policajca.

Na osnovu dojave, kaže se, telo napadača pronađeno je u Ulici Jabukovac i kraj njega vatreno oružje kojim je, kako se sumnja, počinio samoubistvo.

Navodi se i da su nakon pretresa dve lokacije na području Kutine, koje koristi otac napadača (59), pronađene dve puške s optičkim nišanima i prigušivačem i 1.169 komada razne municije.

Otac Danijela Bezuka, napadača sa zagrebačkog Markovog trga, pušten je na slobodu nakon saslušanja u sisačkom tužilaštvu.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, Bezuk stariji je oslobođen jer nema osnova za određivanje istražnog pritvora.

Motivi jučrašnje pucnjave se utvrđuju, a u medijima se nagađa da li je meta možda bio policajac u kojeg je Bezuk pucao ili sama zgrada vlade.

Za sada je izvesno da je napadač voleo oružje, da je slušao pesme Marka Perkovića Tompsona, Miroslava Škore i Mate Mirka Kovača.

A u međuvremenu sa njegovog fejsbuk profila nestao je post koji je ukazivao na to da gaji mržnju prema Srbima i da bi ih rado "skidao snajperom", kao i fotografije sa obeležjima HOS-a nastale pre Tompsonovog koncerta u Glini.

Ujak napadača ispričao je da je njegov sestrić nije bio agresivan ni pokvaren i da ima još dva brata.

Markov trg ostaje ograđen i zaštićen

Hrvatska vlada saopštila je danas privremeni režim pojačanih mera bezbednosti na Markovom trgu, nakon pucnjave u ponedeljak, kada je teško ranjen policajac.

Privremene mere, prema saopštenju, podrazumevaju ograničen pristup vozilima i osobama na Trg svetog Marka, a policija će obavljati pregled vozila, osoba i predmeta na određenim kontrolnim tačkama.

Navodi se da je namera Vlade da ovim merama zaštiti objekte vlade, parlamenta i Ustavnog suda i, kako se navodi, poveća bezbednost stanara, građana, kao i novinara koji prate rad tih institucija.

Ovim merama, kažu, ni na koji način ne žele da utiču na mogućnost predstavnika medija da izveštavaju o aktivnostima Vlade, sednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova vlade za izjave medijima.

Konferencije za medije i izjave članova vlade i drugih zvaničnika ubuduće biće moguće unutar zgrade vlade ili u dvorištu Banskih dvora.

Dodaje se da će u tu svrhu biti izrađene i ažurirane službene akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade, a do tada će mediji morti da dolazak novinara u vladu prijave na mejl.

Markov trg je danas zatvoren i ograđen i mogu ući samo stanovnici okolnih zgrada, zaposleni u Vladi i Saboru, osobe koje iskažu opravdani interes, kao i dostavljači hrane.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво