Đukanović: DPS spreman da bude najjača opoziciona partija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je Demokratska partija socijalista jako dugo bila stožer državne politike i da je spremna da bude najjača opoziciona partija. Veruje da će se i zvanični rezultati zadržati na tome da je 41 mandat dobila tročlana koalicija koja je do sada bila opozicija.

Milo Đukanović je u intervjuu za austrijski ORF rekao da je DPS prihvatio nezvanične rezultate izbora u Crnoj Gori i čestitao konkurentima.

"Uradili smo to već u samoj noći izbornog dana. Dakle, sada nam preostaje da se proces u cjelini završi, da čujemo i zvanične rezultate od strane Državne izborne komisije", kaže Đukanović.

Ističe da nema očekivanja da tu može doći do neke ozbiljnije promene.

"Vjerujemo da će preliminirani rezultati biti i zvanični i da će se brojčanik, dakle, koji obračunava mandate, zadržati na tome da je 41 mandat dobila tročlana koalicija koja je do sada bila opozicija, a da će Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima imati mandat manje, imati 40 mandata", navodi Đukanović.

Što se tiče formiranja vlade, kako je dodao, ostaje da se vidi da li tročlana koalicija zaista može da ostvari takav nivo programske i političke bliskosti da formira vladu i da preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti.

Demokratska partija socijalista je, kako je istakao, jako dugo bila stožer državne politike i danas je najjača partija u Crnoj Gori.

"Mi smo naravno spremni uvijek da i dalje nosimo odgovornost za državnu politiku Crne Gore, ali smo već jasno kazali, spremni smo prihvatajući ovakav izborni ishod da budemo odgovorna najjača opoziciona partija", rekao je lider DPS-a.

"Kohabitacija nije nikakvo senzacionalno iznenađenje"

Upitan kako će u Crnoj Gori funkcionisati kohabitacija, crnogorski predsednik je rekao da će to sigurno biti u skladu sa Ustavom.

"Suočićemo se s jednim novim izazovom, gdje će vladu tvoriti jedna politička struktura, na poziciji predsjednika ću biti ja kao predstavnik jedne druge političke strukture. U parlamentu ćemo imati 41 poslanika na jednoj strani, 40 poslanika na drugoj strani", naveo je Đukanović

Ocenio je da to nije nikakvo senzacionalno iznenađenje i da Crna Gora funkcioniše kao podeljeno društvo već dugo vremena.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије