Избори у Црној Гори: Референдумска излазност, пројекције указују на победу опозиције

Бирачка места на парламентарним изборима у Црној Гори затворена су у 20 часова. Прве процене показују да је излазност на изборима била већа од 75 одсто. Према пројекцији Центра за демократску транзицију на основу 100 одсто обрађеног узорка, "ДПС – Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 35,41 одсто гласова, коалиција "За будућност Црне Горе" 32,81 одсто, а коалиција "Мир је наша нација" има 12,07 процената.

ЦДТ: Пројекција на основу 100 одсто обрађеног узорка

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) објавио процену резултата на основу 100 одсто обрађеног узорка, који броји 268 бирачких места.

Према тој процени, "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 35,41 одсто гласова, коалиција "За будућност Црне Горе" 32,81 одсто, а коалиција "Мир је наша нација" има 12,07 одсто.

Листа "Црно на бијело" освојила је, како наводе, 5,54 одсто, Бошњачка странка 3,74 одсто, Социјалдемократе 4,09, СДП – Јака Црна Гора 3,11, Албанска коалиција Једногласно 1,35 процента, Албанска листа 1,51 одсто.

Напомињу да постоји могућност да СДП не пређе цензус од три процента, с обзиром на маргину грешке од 0,32 процента.

Ђукановић: ДПС најјача партија у Црној Гори

Лидер Демократске партије социјалиста и председник Црне Горе, Мило Ђукановић рекао је да су са традиционалним коалиционим партнерима освојили укупно 40 мандата.

"Пребројано је преко 90 одсто и ДПС је на изборима освојила око 145.000 гласова и 30 мандата. Такав резултат значи да је ДПС најјача партија у Црној Гори. Још увијек пристижу резултати и тешко је саопштити што је поуздана информација. Са коалиционим партнерима имамо 40 мандата, борба за већину посланичким мјеста и даље траје", рекао је Ђукановић.

Додао је да ће сачекати коначне резултате Државне изборне комисије и да "оно што се дефинитивно установи за ДПС је закон који ћемо безусловно поштовати".

Здравко Кривокапић: Сутра је нови дан у слободној Црној Гори

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић поручио је у обраћању у изборном штабу да се након 31 године апсолутне власти десила слобода.

Истакао је да је сутра нови дан у слободној Црној Гори и позвао грађане да вечерас прославе победу у својим домовима.

Процене на основу 89 одсто обрађеног узорка

Према проценама Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ), на основу 89 одсто узорка, листа "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 34,8 одсто (29 мандата), а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,7 одсто гласова (28 мандата).

Коалиција "Мир је наша нација" има 12,5 одсто (10 мандата), "Црно на бијело" 5,7 одсто (4 мандата), Социјалдемократе 4,2 процента (3 мандата), а Бошњачка странка 4,1 одсто (3 мандата).

Листа "СДП – Јака Црна Гора" освојила је 3,1 одсто (2 мандата), Албанска листа 1,4 одсто (1 мандат), а Албанска коалиција – једногласно 1,1 одсто (1 мандат).

ЦЕМИ: ДПС 29, "За будућност Црне Горе" 27, "Мир је наша нација" 10 мандата

Пројекције броја мандата на 76,8 обрађеног узорка показују да ДПС има 29 мандата, коалиција "За будућност Црне Горе" 27, "Мир је наша нација" 10 мандата, "Црно на бијело" четири, саопштио је Центар за мониторинг и истраживање.

Према тој процени, по три мандата би имали Социјалдемократе и Бошњачка странка, по два СДП и Албанска листа, и један АК Једногласно.

Процене на основу 77,5 одсто узорка

Према проценама Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ), на основу 77,5 одсто узорка, листа "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 34,8 одсто, а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,9 одсто гласова.

Коалиција "Мир је наша нација" има 12,6 одсто, "Црно на бијело" 5,5 одсто, Бошњачка странка 4,2, а Социјалдемократе 4,2 процента.

ДПС: Верујемо да ћемо славити, опозиција увек жури да прогласи победу

Нела Савковић Вукчевић испред листе "ДПС – Одлучно за Црну Гору" изјавила је да на основу 60 одсто обрађеног материјала могу да кажу да је ДПС освојио 37,8 процената што им омогућава да са традиционалним коалиционим партнерима формирају власт.

"Наравно, као и у претходним изборима опозиција увијек жури да прогласи своју победу, а ми позивамо наше грађане да стрпљиво сачекају кући док се преброје сви гласачки листићи и вјерујем да ћемо онда заједно славити победу ДПС-а и формирати поново власт", додала је Савковић Вукчевићева.

Пројекциjа броја мандата: ДПС и "За будућност Црне Горе" по 29 посланика

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) објавио је прве пројекције броја мандата у Скупштини Црне Горе.

Прве пројекције мандата на 67,6 обрађеног узорка показују да ДПС и коалиција "За будућност Црне Горе" могу да рачунају на по 29 мандата, "Мир је наша нација" на 10 мандата, "Црно на бијело" на четири.

По три мандата би имали Социјалдемократе и Бошњачка странка, два Албанска листа, и један АК Једногласно. Према тој пројекцији, СДП не прелази цензус.

Павићевић: Историјска шанса за опозицију да демонтира режим у свим општинама

Кандидат за посланика коалиције "Мир је наша нација" Владимир Павићевић рекао је да су "трендови добри" и да је "опозиција заиста добро, а ДПС заиста лоше".

"Може се слободно рећи да опозиција има историјску шансу да развласти ДПС", рекао је Павићевић, преносе Вијести.

Додао је да је ДПС "нокаутиран" у више црногорских општина у Подгорици, Никшић, Беранама, Пљевћима, Плужинама...

Процена на основу 58,3 одсто узорка

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) саопштио је да, на основу 58,3 обрађеног узорка, листа "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 34,4 одсто, а коалиција "За будућност Црне Горе" 33,3 одсто гласова.

Коалиција "Мир је наша нација" има 12,4 одсто, "Црно на бијело" 5,1 одсто, Бошњачка странка 4,5 одсто, Социјалдемократе 4,3, СДП - Јака Црна Гора три одсто, Албанска коалиција Једногласно 1,2 процента, Албанска листа 1,5 одсто, ХГИ 0,2 одсто, а ХРС 0,1 одсто.

Кривокапић: Режим је пао

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић обратио се јавности, одмах након конференције Центра за мониторинг и истраживање.

"Драги грађани исказујемо вам благодарност за истрајност и достојанство. Без обзира на све што смо прошли током овог циклуса. Режим је пао. Молим вас да останете кућама и да са пријатељима и породицом прославите побједу која је извјесна", поручио је Кривокапић.

Кривокапић: Режим је пао (Фото: Танјуг)

"Излазност скоро референдумска"

Гостујући у специјалној емисији РТС-а посвећеној изборима у Црној Гори Иван Јовановић, уредник у листу Блиц, истакао је да је оволика излазност све изненадила, чак и људе из опозиције, као и да је била скоро референдумска.

Додаје да први резулатати говоре да "личи да Мило Ђукановић нема већину" и да је дошло до промене власти.

Професор Богољуб Шијаковић истиче да му ови резултати говоре да је "опозиција добила изборе и да Мило Ђукановић ове изборе губи".

"Ова излазност је изузетна, а њу је мотивисао Мило Ђукановић својим поступцима и својим владањем, пре свега законом о слободи вероисповести", навео је Шијаковић.

Прве процене на основу 49,8 одсто узорка

Према првим проценама на основу 49,8 одсто узорка, коалиција ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић има 34,2 одсто, коалиција "За будућност Црне Горе 33,7 одсто, коалиција "Мир је наша нација" 12,6 одсто, саопштено је из Цемија.

ЦДТ: Гласало 75,9 одсто бирача

На парламентарним изборима у Црној Гори бирачко право искористило је 409.880 грађана, односно 75,9 одсто од укупног броја бирача, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

"На парламентарним изборима 2016. године изласност до 20 сати је била 73,4 одсто, а 2012. године 70,6 одсто", додаје ЦДТ.

Процене резултата око 21.00

Прве процене резултата гласања на изборима за нови сазив црногорског парламента, очекују се око 21 часа.

Грађани Црне Горе гласали су од седам до 20 сати на 1.217 бирачких места за нове посланике у црногорском парламенту.

У пет градова и општина – Будви, Котору, Тивту, Андријевици и Гусињу, бирали су и локалну власт.

Изборе је обележила висока излазност. Према првим проценама, излазност на изборима била је већа од 75 одсто.

Гласачко право у Црној Гори могло је да искористи 540.026 бирача.

У трци за места посланика у Скупштини Црне Горе учествује 11 листа.

Фаворити изборне трке су коалиција окупљена око владајућег ДПС-а, који настоји да продужи тридесетогодишњу владавину, и на челу те листе је актуелни премијер Душко Марковић.

Опозиција им се супротставља у више колона, а две су водеће – коалиција окупљена око Демократског фронта, на чијем челу је универзитетски професор Здравко Кривокапић, и савез око Демократа и Демоса.

Значајна опозициона снага је и Грађански покрет УРА, који предводи Дритан Абазовић, а у оваквом односу снага, тас на ваги у формирању будуће власти могу бити СДП и мале и мањинске странке. 

Ово су 11 парламентарни избори од увођења вишестраначја у Црној Гори и пети од проглашења независности 2006. године.