Crna Gora – dogovor lidera opozicije, slavlje u Podgorici

Lideri opozicije u Crnoj Gori usaglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast. Njihove pristalice slave na ulicama Podgorice. Nekoliko osoba povređeno je u kafiću u kojem je došlo do sukoba pristalica DPS-a i opozicije. Čelnik koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić kaže za RTS da vlast treba preuzeti što pre. Analitičari postavljaju pitanje mogućnosti za promenu sistema stvaranog decenijama.

Dan nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, pristalice opozicije slave zbog rezultata, dok tamošnji analitičari pokušavaju da ih objasne i predvide dalji tok političke situacije i mogućnost za promene u zemlji.

Smatraju da DPS nije ostvario pobedu zato što su bili previše arogantni, odnosno verovali su da su nepobedivi.

Druga tema o kojoj se takođe govori u Podgorici jeste kako će nova vlast, ako bude formirana nova vlada od tri opozicione liste, demontirati sistem koji je pravljen 30 godina, a neki kažu i 75, imajući pritom možda 100 dana strpljenja naroda.

O političkoj situaciji i formiranju vlasti u Crnoj Gori, u emisiji OKO su govorili Ivo Čolović iz Cesida, reditelj Danilo Bećković i politikolog Ana Stojiljković.

Bećković smatra da se desila istorija i da se prvi put u Crnoj Gori vlast promenila demokratskim putem.

"Desilo se da je verovatno vladajuća stranka dovela do sopstvenog pada, da je suštinski zakon kojim su pokušali da otmu svetinje od Srpske pravoslavne crkve bila ona kap koja je prelila čašu i ona stvar preko koje narod nije mogao da pređe", ocenjuje Bećković.

Bećković podseća da je vlast konstantno u Crnoj Gori išla protiv onoga što je bila jasna volja naroda, navodeći primere ulaska u NATO i priznavanje samoproglašen nezavisnosti Kosova.

Ivo Čolović kaže da je pobeda opozicije u Bijelom polju, tradicionalnom uporištu DPS-a, pokazatelj da se nešto drastično promenilo.

Ocenjuje da su sve afere koje su pratile funkcionisanje vlasti Demokratske partije socijalista doprineli slabom rezultatu.

Nazvao je obraćanje Mila Đukanovića "zrelim", kojim je on umirio glasače DPS-a poručivši im da se još nisu predali i da ima šanse da se nešto desi u narednom periodu.

"DPS je već par puta bio na konopcima što se tiče skupštinske većine, pa je svaki put pronašao način da se izvuče. Da li će to sad uraditi - ne znam. Svakako to zavisi pre svega od volje opozicije i njihove odlučnosti", smatra Čolović.

Ana Stojiljković, objašnjavajući dobar rezultat opozicije, kaže da je njihov svaki odgovor na zadatu situaciju bio tačan, a da su greške bile na drugoj strani.

"Pretpostavljam da je to ona što je odlučilo. DPS je napravio tu grešku i krenuo na SPC, instituciju koja je od velikog autoriteta. Religiozni identiteti su jako motivacijsko sredstvo", ističe Stojiljkovićeva.

Smatra da je "hod" u nekoliko kolona opoziciji doneo željeni rezultat. Ipak, smatra da teži deo za opoziciju tek sledi, jer su ideološki podeljeni.

Krivokapić: Što pre preuzeti vlast

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić rekao je za RTS da je prvi put došlo do demokratske smene vlasti.

"Mislim da nemamo mnogo vremena, treba što pre preuzeti vlast", ističe Krivokapić, podsetivši da je Đukanović bio gubitnik i 1997, godine, i da je to lako preokrenuo u svoju korist za manje od 20 dana.

Smatra da u ovom trenutku narod to ne bi dopustio i da bi svaka politička korupcija, pojava preletača, ljudi koji prelaze u drugi tabor – bila rigorozno kažnjena od strane naroda.

"Ovaj narod je napokon rekao - dosta je i to znači da mi moramo poštovati glas naroda", ističe Krivokapić.

Upitan da li su već počeli pregovore sa partnerskim strankama, Krivokapić kaže da taj poziv postoji i da će danas partnerske stranke na neki način iskazati svoj odnos.

"Trenutak je da počnemo pregovore. Ti pregovori ne mogu dugo da traju, ne zbog toga što ne treba dugo pregovarati, već zbog toga što vreme teče i da ne bi dozvolili da nam se ponovi 97. godina. Narod očekuje brzo formiranje parlamenta", rekao je Krivokapić.

Smatra da Vlada treba da bude ekspertska, a što se tiče kohabitacije sa Đukanovićem, ističe da u ovom trenutku, bez obzira ko bio predsednik, ne može da protivreči volji naroda.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се