Džaferović i Komšić o Vučićevoj poseti Banjaluci

Bošnjački član Predsedništva BiH Šafik Džaferović oglasio se povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci i rekao da Republika Srpska nikada nije bila država i da nikada to neće biti. Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da njegov kolega Milorad Dodik i Rusija prave ogromne probleme Vučiću.

Šafik Džaferović je izjavio da Republika Srpska nema nikakav međunarodni subjektivitet, i da njen status niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Beograda i Prištine, prenela je Fena.

"RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Entitet RS je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takav ili ne postojati uopšte. Status eniteta RS, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova", rekao je Džaferović reagujući na reči, kako se navodi, pokušaj Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da Bosnu i Hercegovinu i njen entitet RS vežu za pregovore Beograda i Prištine.

Džaferović je reagovao na izjavu predsedika Srbije Aleksandra Vučića danas u Banjaluci da je Trebinje "najlepši srpski grad", čime je, tvrdi Džaferović, Srbija ponovo pokazala da ima teritorijalne pretenzije prema delu teritorije BiH.

"Takvim porukama unosi se nemir i bespotrebno podižu tenzije. Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, predsednik Srbije Vučić nakon toga obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu koju njegova država svakako ima", kaže trenuto predsedavajući Predsedništva BiH.

"Trebinje jeste prelep grad, ali pripada podjednako svakom čoveku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje. Ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao naučiti", naveo je Džaferović.

Komšić: Dodik pokušava da prikrije Vučićevo nezadovoljstvo

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da Milorad Dodik i Rusija prave ogromne probleme Vučiću.

Tvrdi da njegov srpski kolega Dodik galamom pokušava da prikrije Vučićevo nezadovoljstvo njegovom vezama sa, kako je rekao, proruskim demonstrantima u Beogradu.

Komšić je dodao da "štaviše, smatra da je Vučić u Banjuluku i došao da porazgovaraju o tom problemu", prenela je Fena.

Dodikovu izjavu o Republici Srpskoj i Srbiji kao dvema državama nazvao je "besmislenim tlapnjama".

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво