Vijesti: Zakona nema, Ustav zgažen

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović gotovo šest meseci nije potpisao ukaz o proglašenju izmena i dopuna zakona o javnom redu i miru, iako ga je Skupština usvojila krajem decembra prošle godine, a nije ga ni vratio parlamentu, pišu podgoričke "Vijesti".

"Vijesti" su pretragom svih brojeva Službenog lista od 27. decembra do danas utvrdile da zakon nije objavljen, a na sajtu parlamenta još ima status "u proceduri".

Nema ga ni na sajtu paragraf.me na kojem se objavljuju usvojeni zakoni. To praktično znači da zakon nije na snazi i da niko nije mogao biti kažnjen za njegovo nepoštovanje, pišu Vijesti.

Prema Ustavu (član 94), predsednik Crne Gore je dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je usvojen po hitnom postupku, ili da zakon vrati Skuštini na ponovno odlučivanje. Ako to ne učini - krši Ustav, navode Vijesti.

Ako Skupština ponovo izglasa isti zakon, kako je definisano Ustavom, predsednik države ga mora potpisati.Prema proceduri, kad predsednik potpiše ukaz o zakonu, vraća ga parlamentu koji ga šalje na objavu u Službenom listu, a stupa na snagu osmog dana.

Ni kabinet predsednika Skupštine Ivana Brajovića nije odgovorio na pitanja - da li je Đukanović obrazložio zašto nije potpisao zakon, zašto Brajović o tome nije obavestio javnost i poslaničke klubove i ponovo, shodno Ustavu, stavio isti akt na glasanje.

Skupština je na devetoj sednici 27. decembra prošle godine, sat vremena pre ponoći, usvojila zakon koji je predložila Vlada. 

Zakon za građane predviđa kaznu od 300 do 1.500 evra, ili zatvorsku do dva meseca, ako se na javnom mestu, putem oglasa i reklamnih objekata i panoa, objavljuju neprimereni i obmanjujući sadržaji koji izazivaju uznemirenost i negodovanje, a pod njima se podrazumevaju oni koji narušavaju teritorijalni integritet države, ili se u njima zastupaju fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije.

Za isti prekršaj predviđena je kazna za pravno lice od 2.500 do 15.000 evra, a za preduzetnika od 500 do 5.000 evra.

Propisana je i novčana kazna od 700 do 2.500 eura ako građanin ne oda počast himni u slučajevima kada je izvođenje predviđeno važećim propisima - sedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke, ili na drugi način.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије