Goldštajn: Odluka suda o pokliču "za dom spremni" nije utemeljena na zdravim osnovama

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn rekao je da odluka suda o pokliču "za dom spremni" nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

Visoki prekršajni sud odlučio je da "za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" pevača Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj.

Ivo Goldštajn, koji je bio član hrvatskog Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, smatra da odluka izlazi iz okvira preporuke Veća iz 2018. godine, odnosno dokumenta u kojem se nalaze preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakova i drugih obeležja totalitarnih režima i pokreta.

"Mi smo doneli preporuke prema kojima se poklič 'za dom spremni' može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci Vlade", rekao je Goldštajn podsetivši da je Vlada nakon donošenja tog dokumenta trebalo da donese određene zakonske propise, što nije učinila.

Vlada je, naveo je, kupovala vreme ne radeći ništa godinu dana, dok je Veće radilo, a kada je dobila dokument s nizom preporuka šta da uradi, po tim preporukama nije napravila ništa, tvrdi Goldštajn.

"Kada bi Vlada generalno zabranila 'za dom spremni' i eventualno ga dozvoljavala u nekim posebnim uslovima po samoj svojoj odluci, onda bi čitava priča da to ide na Visoki prekršajni sud bila besmislena", poručio je Goldštajn za Hinu.

Uz opasku da nije pravnik, Goldštajn je naglasio da ovakvim sudskim epilogom preporuka Veća ipak nije mrtva, niti je cela priča završena.

"Sud je dozvolio 'za dom spremni' na početku Tompsonove pesme 'Bojna Čavoglave', odnosno kazao da se to neće kažnjavati, ali to ne vredi za opšte korištenje tog pokliča. Druge su situacije vezane za izvikivanje, korišćenje pokliča i insignija i dalje kazneno problematične", zaključio je Goldštajn.