Суд у Загребу одлучио: Томпсон ће моћи да узвикује "за дом спремни"

Поклич "за дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није прекршај – одлучила је на седници суда већина судија загребачког Високог прекршајног суда.

На седницу су били позване судије свих одељења тог суда, а од укупно 23 судије одазвало их се 20. Од двадесет присутних, чак петнаест их је гласало за став да је тај поклич на почетку Томпсонове песме допуштен, четворо је заузело становиште да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима па и у Томпсоновом случају противзаконита и представља прекршај док се се један судија уздржао.

Тиме је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је прошле године донело веће тог суда којем председава Анђа Ћорлука, а чланице су му Ивана Машић и Мирјана Маргетић.

На основу те пресуде, а коју је данас подржала већина судија загребачког суда, Марко Перковић Томсон ће поклич "за дом спремни" и даље моћи неометано да узвикује на концертима у Хрватској.

Пресуда у случају Томпсон супротна је низу правоснажних пресуда које је од 2015. до прошле  године донео исти тај Високи прекршајни суд, у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно узвикивали тај усташки поклич.

Тако је прошле године Високи прекршајни суд новчано казнио макарског певача Марија Росу, управо за извикивање поклича "за дом спремни" на почетку извођења "Бојне Чавоглаве" на концерту у Макарској.

Уставни суд је у више одлука заузео став да је реч о поздраву који је у супротности са темељним начелима хрватског устава.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво