Sarajevo – misa za "blajburške žrtve" i protest antifašista

U Sarajevu je u prisustvu jakih policijskih snaga, koje su blokirale deo grada oko Katedrale srca Isusova, održana misa za tzv. "blajburške žrtve" i istovremeno protest antifašista, u organizaciji SUBNOR-a BiH, koji se protive revitalizaciji ustaštva.

Misa u sarajevskoj katedrali je održana, inače prvi put ove godine, u prisustvu ograničenog broja ljudi, a služio je kardinal Vinko Puljić u prisustvu ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića i dvadesetak vernika.

I dok se u Katedrali srca Isusova održavala misa za tzv. "žrtve Blajburga", Štrosmajerovom ulicom odjekivale su partizanske pesme, koje su pevali građani u protestu protiv održavanja mise.

Odzvanjala je i italijanska pesma otpora tokom Drugog svetskog rata "Bela ćao", kojom su građani Sarajeva pokazali svoje protivljenje održavanju mise.

Održavanje komemorativne šetnje dozvoljeno je uz poštovanje zdravstveno-epidemioloških mera, a pripadnici Crvenog krsta prisutnima su delili maske i dezinfikovali ruke. 

Najava skupa u Sarajevu izazvala je burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca, koji su to osudili, smatrajući da se time kreira nova istorija i vrši revizija činjenica o Drugom svetskom ratu.

U krugu katedrale i centru Sarajeva je sve vreme održavanja mise bilo mnogo policajaca, a celo područje oko tog verskog objekta je bilo blokirano za građane i vozila od jutarnjih sati, pa sve do završetka mise.

Pokrovitelj mise bio je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor u BiH.
Takođe, iz Jevrejske zajednice BiH su kazali da se "komemoriraju krvnici naših majki, očeva i dedova". 

Odluka o održavanju mise u Sarajevu donesena je nakon što je odlučena da ove godine neće biti tradicionalnog obeležavanja na Blajburškom polju u Austriji. Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Mitropolit Hrizostom poručio je da Blajburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom i Vinkom Puljićem, a osude su stigle od brojnih bosanskohercegovačkih političara i stranaka.

S druge strane, čelnik HNS-a i predsednika HDZ-a Dragan Čović poručio je da misa za Blajburg nije čin mržnje ni ekstremizma i Sarajevo pripada svima nama.

Direktor jerusalimskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof kaže da je užasno to što se u Sarajevu održava misa za one koji su stradali u Blajburgu, posebno potencirajući ulogu Maksa Luburića u događajima iz Drugog svetskog rata. 

Dan uoči mise, u Sarajevu su na Marijin dvoru i iznad Vječne vatre postavljene fotografije koje svedoče o zločinima NDH.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи