Зуроф: Ужасно је држати мису за масовне убице

Директор јерусалимског Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф каже да је ужасно то што се у Сарајеву одржава миса за оне који су страдали у Блајбургу, посебно потенцирајући улогу Макса Лубурића у догађајима из Другог светског рата.

Ефраим Зуроф је за сарајевски Н1 рекао да је "одржати мису за масовне убице ужасна ствар".

"Већина људи која је убијена у Блајбургу нису били невине жртве него су то били људи који су починили злочине и починили геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и другима. То нису људи који заслужују сећање, да се моли за њих. Ово је нешто што је апсолутно недопустиво", рекао је Зуроф.

На питање шта би у овој прилици поручио поглавару Римокатоличке цркве папи Фрањи и надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, Зуроф каже да би то била порука да ово није исправан потез.

"Да могу лично папи и надбискупу, водећем католичком свештенику у Босни и Херцеговини, поручио бих да ово није исправна церемонија. Већина њих, не сви, али већина су криви. Чланови усташа... Када кажете да желите мису за Макса Лубурића толико је огавно. Макс Лубурић је био неко ко је био оптужен за формирање логора у НДХ. Шта тиме желите да поручите породицама жртава? Десетинама хиљада Срба, Јевреја, Рома, Хрвата антифашиста? Да желите да сачувате сећање на неког ко вас је убијао и ко је убијао ваше најближе", истиче Зуроф.

Као представник Института који се бави ратним злочинима и злочинцима и потрагом за онима који су чинили злочине у Другом светском рату, Зуроф поручује да је љут када се дешавају овакве ствари.

"Љут сам када се десе овакве ствари. Не заборавите да је много година у Загребу одржавана миса за Анту Павелића једног од највећих масовних убица у Другом светском рату. Он се налазио на челу геноцидног режима који су предводиле усташе у НДХ. Они су проводили геноцидне планове према Србима, Јеврејима, Рома, убијали су своје политичке противнике. Стотине хиљада људи су убијене, нису изгубиле животе у природној несрећи попут короне. Намерно су убијени од других људских бића која су били чланови усташког покрета. И ви желите да сада имате мису за њихове душе, они нису имали душе у томе је проблем", закључио је Зуроф.

Реаговао и Светски јеврејски конгрес

Светски јеврејски конгрес (СЈК) је изјавом потписаном у Њујорку оштро осудио одржавање мисе тзв. жртвама Блајбурга 16. маја у Сарајеву, уз оцену да је реч о одавању почасти и припадницима усташког покрета који су у мају 1945. положили оружје.

СЈК је, наводи се у изјави, огорчен сазнањем да се у протекле 24 године у Хрватској обележавањем Дана сећања на жртве борбе за слободу и независност не величају хероји који су допринели успону јаке и модерне савремене Хрватске, већ појединци који су подржавали или су били активно укључени у активности режима који је погубио стотине хиљада недужних мушкараца, жена и деце, убијених само због свог етничког или верског идентитета.

"Немогуће је схватити зашто је Сабор модерне Хрватске изгласао овакав Закон о споменданима, благданима и нерадним данима и од свих слободних датума у години одабрао онај који обележава догађаје везане уз Блајбург, сматрајући га најприкладнијим за успомену на жртве које су пале 'за слободу и независност модерне Хрватске'", наводи се у изјави СЈК, коју је пренео хрвтски портал Аутограф.

СКЈ сматра да је застрашујуће сазнање у јеврејском свету да фашисти који су покушали Хрватску да очисте од јеврејског и српског становништва, слепо следећи модел који је емитован из нацистичке Немачке, добијају поштовање, као и да се на њих гледа као на оне који су допринели слободи и независности модерне хрватске државе.

Устав те модерне Хрватске темељи се на антифашистичкој борби и борби против нацистичког режима и његових сарадника, подсетио је главни саветник СЈК и помоћни извршни потпредседник Менахем Розенсафт.

"Чињеница да Хрватски сабор има покровитељство над оваквом спорном манифестацијом под заставом одавања почасти и сећања на оне који су своје животе дали за хрватску слободу је шамар у лице свим невиним жртвама усташа, свим заговорницима историјске истине и јеврејској заједници широм региона, чији се патриотизам и лична безбедност доводе у питање сваки пут кад се супротставе комеморацијама оних који су брутално убијали њихове претке", казао је Розенсафт.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво