Protesti zbog privođenja sveštenika u više gradova u Crnoj Gori, policija koristila suzavac

U Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Budvi organizovani su protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Tokom dana su jake policijske snage suzavcem i upotrebom sile razbile blokadu magistralnog puta kod Andrijevice i tom prilikom uhapšeno je više ljudi. Mediji javljaju da su građani opet blokirali taj put. Reagovale su političke stranke i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika određeno je zadržavanje zbog osnovane sumnje da su "izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda – litije ulicama Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", prenosi RTCG.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću. 

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan, jer je u bolnici.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti.

To je izazvalo burnu reakciju okupljnih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao "Ne damo vladiku" i "Ne damo sveštenike", a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво