Vladika Joanikije i sveštenici u tužilaštvu, veliki broj građana okupljen ispred zgrade policije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenik Ostoja Knežević se od dva sata posle ponoći nalaze u Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću, gde su dovedeni pošto su četiri sata davali izjave povodom litije u tom gradu. Prethodno u Tužilaštvo dovedena sedmorica sveštenika SPC.

Nikšićka policija u Parohijskom domu je oko 22 sata uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o današnjoj litiji u tom gradu. 

Vladika Joanikije i sveštenici su, nakon toga, četiri sata proveli u policijskoj stanici, posle čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije usledila je neposredno pošto je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti zatražilo hitnu reakciju Tužilaštva posle litije u Nikšiću.  

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji skandiraju: "Ne damo svetinje, ne damo vladiku"… 

Kako su sveštenici ranije kazali Vijestima, policija želi da ih do stanice policije odveze maricom. 

"Ako mislite da nam pomognete, nama ne odgovara da pravimo bilo kakav incident, da odemo mirno u policiju i damo izjave nikakav problem. Mi ne bježimo od zakona, mi smo potpuno ispoštovali ustav Crne Gore i sve zakone", rekao je episkop Joanikije. 

Podgoričke Vijesti javile su da su dvojica sveštenika SPC pozvana na informativni razgovor u Bijelom Polju. Portal IN4S javio je da je jedan sveštenik priveden u policijsku stanicu u Tivtu.

Srpska pravoslavna crkva je u Nikšiću organizovala liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj se okupio veći broj građana, uprkos zabrani javnih okupljanja. 

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković podsetio je sve vernike da je nakon ublažavanja mera, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela i naredbi Ministarstva zdravlja.

"Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga", istakao je Stanković.

Stanković je podsetio da je za najteže posledice izazvane krivičnim delima protiv zdravlja ljudi propisana kazna zatvora i do 12 godina.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво