Eksplozivom srušen toranj Zagrebačke katedrale

Deo severnog tornja Zagrebačke katedrale koji je oštećen u zemljotresu koji je pogodio glavni grad Hrvatske 22. marta ove godine, srušen je kontrolisanom eksplozijom, jer je pretila opasnost da će pasti na katedralu. Podizanje tornja kasnilo je više sati zbog nameštanja sajli kojima je trebalo da bude spušten na zemlju.

Plastični eksploziv je postavljen na deset mesta u udubljenja na tornju, a toranj je umotan kako bi se sprečilo rasipanje krhotina. Nakon eksplozije, gornji deo tornja se odvojio od donjeg. Odvojeni deo se spušta dizalicom.

Kako prenosi portal Indeks, prilikom kontrolisane detonacije nešto se zapalilo u tornju ispod mesta eksplozije. Nakratko je iz tornja kuljao crni dim. 

Prvobitna ideja je bila da se deo tornja sruši u četvrtak, ali je procenjeno da bi jak vetar mogao da stvara probleme. Ni danas nije bilo poznato kada će tačno eksploziv biti aktiviran jer su se čekali najpovoljniji vremenski uslovi. 

Kretanje u blizini katedrale bilo je zabranjeno od 8 sati ujutru. U rušenju je učestvovala vojska i profesionalni alpinisti.

Krov katedrale neposredno uz severni zvonik je zaštićen, a u samoj katedrali zaštićeni su oltari uz zvonik i kamena propovedaonica iz 17. veka.

Dron snimio oštećenja

Nakon zemljotresa, na severnom tornju je uočeno oštećenje zida kamenog stubišta, a bile su vidljive i manje pukotine u svodovima tornja, naveo je nakon analize glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić.

Posle pregleda snimaka koje je zabeležio dron, potvrđena su znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja, statičari iz stručne komisije i članovi radne grupe zaključili su jednoglasno da treba ukloniti deo severnog zvonika jer preti urušavanje na stranu katedrale.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dela zvonika koji je težak oko 30 tona i ima otprilike 15 metara kubnih kamena.

Najjači potres u poslednjih 140 godina

Zemljotres u kojem je katedrala oštećena bio je jačine 5,3 jedinice po Rihterovoj skali, a epicentar je bio na sedam kilometara od grada.

U zemljotresu je teško povređeno petnaestogodišnje dete.

Od jačine potresa, pucali su zidovi i obrušavali se krovovi. Otpadali su delovi fasada u centru grada, a velika oštećenja pretrpela je i zgrada Hrvatskog sabora.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je potres bio najjači u poslednjih 140 godina, a nakon njega je zabeleženo i nekoliko slabijih podrhtavanja tla.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара