Снажан земљотрес у Загребу, тешко повређено петнаестогодишње дете

Петнаестогодишње дете тешко је повређено у снажом земљотресу који је погодио Загреб. За њим је уследио низ слабијих потреса. Има повређених, а и заробљених особа. Земљотрес се осетио и у суседним земљама. У неким зградама у Љубљани нестало је струје, а они који живе у солитерима кажу да је потрес био веома јак, јавља дописник РТС-а.

Јутрос у 6.23 снажан земљотрес погодио је главни град Хрватске, Загреб.

Земљотрес је био јачине 5,3 јединице по Рихтеровој скали, а епицентар је био на седам километара од града.

Иако је агенција Хина претходно јавила да је прва жртва земљотреса у Загребу петнаестогошње дете, тамошњи медији јављају да је дете живо, али у критичном стању.

"Дијете је врло, врло критично, али још радимо даље мјере, у овом часу се проводи ЦТ снимање, да се утврде озледе", рекао је директор Дечје болнице у Kлаићевој за хрватски сервис регионалне телевизије Н1, Горан Роић. 

Портал Индекс јавља да је у неким деловима града на кратко нестала струја, као и да има попуцалих зидова, и обрушених кровова. Отпадали су делови фасада у центру града, а велика оштећења претрпела је и зграда Хрватског сабора.

На подручју Загреба након јутрошњих потреса има заробљених особа, наводе у ватрогасној служби, а у деловима града још нема струје и воде.

Додају да има теже и лакше повређених грађана.

Како је саопштила заграбачка полиција, на подручју града оштећена су 66 објекта и 23 аутомобила. 

Оштећена је и Саборна црква Преображења Господњег на Цветном тргу

Како је за ХРТ речено у Загребачкој надбискупији, пао је и врх јужног торња на Загребачкој катедрали.

Земљотрес је узнемирио Загрепчане, који не памте тако снажан потрес у свом граду и масовно су изашли из станова и кућа.

Војници и грађани помажу породиљама 

Пошто је породлиште морало да се евакуише, многе жене породиле су се на улици. У помоћ су им притекли војници и грађани који су се затекли на лицу места.

"Сви су у погону, дао сам налог да се дигне хрватска војска, на располагању смо да пружимо помоћ граду Загребу. Наш је задатак као део састава домовинске сигурности помоћи нашим грађанима кад је најтеже", наводи се у изјави хрватског министра одбране Дамира Kрстичевића.

У 7.01 у Загребу се осетио нови потрес, који је трајао нешто краће од првог.

Јачина је износила пет јединица Рихтера са епицентром десет километара северно од хрватске престонице, јавља Јутарњи лист.

Треће подрхтавање тла које се осетило у 10.13 било је 3,3 јединице по Рихтеру. Најјаче се осетило на истоку града.

Због новонастале ситуације, у загребачкој универзитетској библиотеци одржан је састанак хрватског државног врха.

Хрватски предеседник Зоран Милановић рекао је да је најважаније да грађани прате упутства надлежних.

"Они постоје ради оваквих ситуација, све друго можете занемарити", поручио је Милановић.

Премијер Андреј Пленковић рекао је да је потрес био најјачи у последњих 140 година.

"Постоје бројна оштећења. Позивамо грађане на опрез. Препоручујемо да за сада останете испред зграда", истакао је Пленковић.

Састанку су поред Пленковића и Милановића присуствовали и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, потпредседник хрватске владе Дамир Kрстичевић и загребачки градоначелник Милан Бандић.

Бандић је позвао је Загрепчане који станују у објектима с армираном бетонском конструкцијом да се врате у своје домове, а још ће се видети како ће се збринути људи за чије објекте статичари процене да нису безбедни за живот.  

Земљотрес се осетио и у Словенији, Аустрији, БиХ и Мађарској.

У неким зградама у Љубљани је нестало струје, а они који живе у солитерима кажу да је потрес био веома јак, јавља дописник РТС-а.