Litija ipak održana na Cetinju, predvodio je Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je litiju od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru i nazad. Rektor Cetinjske bogoslovije kaže da nije prekršena nikakva policijska zabrana jer se litija nije kretala ulicama grada, već manastirskim imanjem.

Litija povodom Nedelje pravoslavlja u Cetinjskom manastiru se održava svake godine, u prvoj nedelji Vaskršnjeg posta, kada se proslavlja Pobeda pravoslavlja.

Mitropolit Amfilohije je po povratku litije rekao da je crkva kroz vekove gonjena i progonjena, a da je tako i danas.

Istakao je da se već 30 godina na Cetinju na ovaj dan održava litija, hod koji je započet 842. godine u Carigradu upravo tada kada je došlo do pobede pravoslavlja i kada su ikone vraćene u pravoslavne hramove.

Kako Vijesti navode, Uprava policije je 6. marta zabranila litiju.

Kako je tada nezvanično potvrđeno Cetinjskom listu iz Uprave policije, policija je donela rešenje i u skladu sa zakonom nije dozvolila održavanje javnog okupljanja iz bezbednosnih razloga.

"Na rješenje je organizator okupljanja u pokretu predao tužbu Upravnom sudu koja je odbijena", rečeno je tada Cetinjskom listu.

Rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović rekao je da nije u pitanju "protestna šetnja" već tradicionalna litija koja se svake godine obavlja u Nedelji pravoslavlja:

"Ovim, inače, nije prekršena nikakva policijska zabrana kako su javili neki mediji, jer se litija nije kretala uobičajeno ulicama grada, već onako kako je i sugerisano - manastirskim imanjem".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво