SI podržala stavove Srbije o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je veliko zadovoljstvo uspehom koji je delegacija Demokratske stranke imala na Kongresu Socijalističke internacionale, koji je danas završen u Atini, jer se u zaključcima skupa poziva na nastavak dijaloga o statusu Kosova i Metohije.

"Uspeli smo da se izborimo za formulaciju koja odgovara našem gledanju na kosovski problem i našim državnim interesima - Socijalistička internacionala je pozvala na nastavak dijaloga o statusu i na jasan način pozvala sve svoje partije članice i sve države da se uzdrže od jednostranih koraka, odnosno od priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti", rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

"Mislim da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni sa krajnjim zaključkom Kongresa Socijalističke internacionale.

Bili smo dva dana angažovani na kreiranju završnog saopštenja i za nas je bilo od izuzetne važnosti na koji način će u njemu biti tretirano pitanje Kosova i Metohije", kazao je Jeremić.

Osvrćući se na zvaničan zahtev za članstvo Socijalističke partije Srbije (SPS) u Socijalističkoj internacionali, on je ukazao da su se tome snažno protivile neke socijaldemokratske partije iz regiona.

"Međutim, taj otpor je savladan i SPS je podnela aplikaciju za članstvo. Ta aplikacija će biti razmotrena, i na sledećem sastanku Saveta internacionale očekujem pozitivan odgovor na aplikaciju SPS u ovo telo", rekao je Jeremić.

Dačić: SPS predala zahtev za prijem u Internacionalu

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ta stranka predala zvaničan zahtev za prijem u Socijalističku internacionalu (SI).

Dačić je Tanjugu rekao da je zahtev SPS za prijem u članstvo SI predao generalnom sekretaru Socijalističke internacionale Luisu Ajali i dodao da će zahtev, shodno pravilima i procedurama te organizacije, biti razmatran na prvim narednim sednicama Etičkog komiteta i Saveta SI, koje se očekuju u oktobru.

Dačić je istakao da socijalisti očekuju pozitivnu odluku organa SI.

"Veoma je važno istaći da mi očekujemo pozitivnu odluku organa SI zato što je podršku našem zahtevu dao i predsednik SI Jorgos Papandreu i predstavnici nemačke Socijaldemokratske partije, španske Radničke-socijalističke partije i čitavog niza drugih najvećih i najznačajnijih partija socijalističke i socijaldemokratske orijentacije u Evropi", precizirao je lider socijalista.

Prema njegovim rečima, u skladu sa procedurama i pravilima SI veoma je važno i mišljenje stranke koja je već punopravni član te organizacije, a koja je iz zemlje odakle dolazi stranka koja podnosi kandidaturu.

Dačić je istakao da je zato za socijaliste veoma značajna i podrška Demokratske stranke, o čemu je, kako je naveo, na Kongresu SI govorio i predsednik Srbije i lider te stranke Boris Tadić.

Dačić je podsetio da je Tadić javno podržao i predložio svim drugim partijama da podrže prijem SPS-a u SI.

"Imajući u vidu niz bilateralnih susreta koje smo imali tokom kongresa i imajući u vidu pozitivan odnos prema SPS-u od strane tih partija, očekujemo da će naša partija veoma brzo proći taj put, koji je po pravilima i procedurama SI trostepen", rekao je Dačić.

On je dodao da će SPS, dok ne bude doneta odluka i dok ne budu zasedali Etički komitet i Savet SI, kao gost učestvovati u svim aktivnostima SI.

Prijem u članstvo SI odvija se u tri faze - status posmatrača, pridruženog člana i na kraju prijem.

Delegacija socijalista, u kojoj je i potpredsednik te stranke Milutin Mrkonjić, učestvovala je u radu 23. kongresa Socijalističke internacionale u Atini, tokom kojeg su imali niz bilateralnih susreta sa predstavnicima najznačajnijih partija socijalističke i socijaldemokratske orijentacije, među kojima i sa predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom.

U radu kongresa učestvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, čija je Demokratska stranka konsultativni član Socijalističke internacionale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво