Zapadni ambasadori podržali Ustavni sud BiH, Rusija protiv

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira izrazio je u izjavi svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Ruska Federacija se nije pridružila toj izjavi.

U izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK) navodi se da su odluke Suda konačne i obavezujuće, a da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

"Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH", navodi se u izjavi.

Navode da su neprihvatljive blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou.

"Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira naglašava da zvanični pojam 'međuentitetska linija razgraničenja' ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH", ističe se u saopštenju.

Navodi se i da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima, poručuje PIK.

Ruska Federacija se nije pridružila ovoj izjavi.

U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

broj komentara 21 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

Ne vredi se busati u prsa

Ne vredi se busati u prsa. Nećemo mi to sprovesti, ali oni će sprovesti, pa će u knjigama stajati da je to imovina BiH. Pamet u glavu, smirujte strasti. Učimo iz nedavne istorije. Istorija je učiteljica života.

(četvrtak, 20. feb 2020, 07:11) - anonymous [neregistrovani]

kolonija

Dosli na 5 godina ostali 25.BiH je kolonija ,stranci pokusavaju da vode sve procese u drzavi ,pokusavaju da ti namecu pravila po kojima ces ti da zivis.Ali zivot ide svojim tokom i sve se odvija drugacije od onoga sto su oni zamislili.Jedan pametan covjek je rekao da taj se nije rodio koji moze Srbima upravljat.

(sreda, 19. feb 2020, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

Bojkot2

Pa se onda donesu odluke koje su na štetu Srba? Opet bojkot?
Ko nam je kriv, opet bojkot.

(sreda, 19. feb 2020, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Samo bojkot i to je sasvim dovoljno

(sreda, 19. feb 2020, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

NO PASARAN

A u mom kraju bi to slikovito I jezgrovito rekli " e ovaj put, nece da moze", I jasna poruka silnicima sa Zapada jer situacija na terenu je drugacija. Narod se pita a narod misli drugacije od njihovih planova smicalica I drugih marifetluka.

(sreda, 19. feb 2020, 22:27) - anonymous [neregistrovani]

Латинима не веровати ни када ти поклоне носе

Ма није тачно ово једнострано тумачење споразума. Какве етничке границе рзграничења и глупости. Дејтоном је предивиђено да је БиХ јединствена држава са ДВА ентитета. Јасно су дефинисана права и обавезе енитета и то не може ника да избрише простим тумачењем споразума. И високи представник нема никаква друга облашћења него да строго спроводи све одредбе Дејтонског споразума. Чак ни "грађанство" по овоме споразуму није једнозначно одређено и човек може да буде грађанин било Бих али и не мора, него може да буде грађанином појединачног ентитета.

(sreda, 19. feb 2020, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Sve je dozvoljeno protiv Srba

Oni su bagoslovili i Komsicev izbor na mesto Hrvatskog predstavnika u predsednistvu iako je izabran glasovima Bosnjaka, nije im smetalo sto Bosnjaci preglasavaju Hrvate i namecu im predstavnika, plasili su se saradnje Dodika i Covica. Ako su bili spremni da zazmure na preglasavanje Hrvata bice spremni na deset puta gore kad su Srbi u pitanju. Oni zakon tumace kako njima odgovara ili ga kompletno ignorisu u zavisnosti od potrebe.

(sreda, 19. feb 2020, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Uvek ima jedno "ali"

Obrazlozenje je lepo sroceno, ali su stvari u osnovi zlonamerno postavljene.

(sreda, 19. feb 2020, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Sve vidjeno , sve poznato !

Hvala vam zapade na iskrenosti , sve znamo !

(sreda, 19. feb 2020, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Kakva zemlja takav sud

Takva je zemlja jel su je takvom stranci i napravili,samo da imaju jos jednu mogucnost za pravljenje konflikata na ovom podrucju