Dodik preglasan u Predsedništvu BiH, pozvao Komšića da podnese ostavku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da hrvatski član tog tela treba da podnese ostavku budući da je Željko Komšić, kako ističe, izmanipulisao javnost u vezi sa imenovanjem stranog sudije Ustavnog suda BiH. Napominje da je glasao protiv predloženog dnevnog reda sednice Predsedništva, ali da je preglasan.

Dodik kaže da je Komšić prekršio odredbe Ustava BiH i da je morao se konsultuje sa druga dva člana Predsedništva BiH, prenosi RTRS.

"Svjesno je obmanuo predstavnika Evropskog suda za ljudska prava. Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ukoliko ima imalo morala, neka podnese ostavku", naglasio je Dodik na konfernciji za novinare.

Dodao je da će se Komšić, ako misli da može kršiti Ustav, onda se morati suočiti sa onima koji će ga braniti.

Komšić je prećutao Dodiku i Šefiku Džaferoviću da je u novembru dobio pismo od predsednika Evropskog suda za ljudska prava, Linos-Aleksandra Sicilijanosa, u kojem se traži mišljenje Predsedništva o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH.

Iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH rekli su za RTRS da su tek krajem januara saznali za imenovanje sudije Angelike Nusberger.

Dodik je naveo da je sednica Predsedništva BiH brzo završena, jer je, s obzirom na zaključke parlamenta RS, glasao protiv dnevnog reda sednice.

Dodao je da je glasao protiv zapisnika, dnevnog reda i svih predloženih tačaka, ali da je na svemu tome preglasan.

"Još jedna podvala Bakira Izetbegovića"

Ukoliko se tehnički organizujemo, sutra ili preksutra ćemo predati u Predstavnički dom Predlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i postavljanju domaćih sudija u Ustavni sud BiH, najavio je Dodik.

Dodik je pozvao na dijalog.

Ako mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite! Međutim, ovde se digao narod, kao i zvanične institucije Republike Srpske. Pozivam na dijalog, da se raspravlja o našem predlogu koji će uskoro doći. Jedino kod nas nema straha. Radim legitimno i u skladu sa Ustavom svoj posao, naglasio je srpski član Predsedništva BiH

Ništa nisam drugačije učinio. Nije onako kako Bakir poručuje: "Eto, Srbi sa stola uzmu ono što im odgovara, a ono što im nije po ukusu ostave." Nije tačno, i to je još jedna podvala Bakira Izetbegovića, kategoričan je Dodik.

Ocenio je Ustavni sud BiH kao "okupacijski sud za Srbe".

"Zašto tražimo odlazak stranih sudija iz BiH? Zato što donose političke odluke. Zato što rade isključivo u interesu Bošnjaka. Želimo samo da se poštuje pravo iz Ustava", rekao je Dodik.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

@Halo!

Tacno je da su i Hrvati glasali za Kosmica, njih par hiljada, ali to ne menja cinjenicu da su Bosnjaci izabrali Hrvatima clana predsednistva ( za tako nesto ne postoji opravdanje) i da Bosnjaci trenutno imaju dva clana predsednistva ( od ukupno tri). Takodje ne menja cinjenicu da je isti taj 'hrvatski predstavnik' Komsic proglasen nepozeljnom osobom u svim kantonima gde Hrvati cine vecinu, da politicari iz Hrvatske ne zele da se sastanu sa njim jer i jedni i drugi znaju kako je isti taj Komsic izabran za clana predsednistva. Kad nekom izaberete predstavnika za koga nisu glasali, tu nema ni 'D' od demokratije mozete samo da se tesite da je tu sve cisto i demokraticno a u stvari tu nema ni 'D' od demokratije. Ali kakva 'demokratija' takva i 'drzava' samo na papiru, nadam se ne jos zadugo.

(sreda, 19. feb 2020, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

halo!

Glasali su i Hrvati, ali mali broj.
Više zbog toga da se osvete Čoviću zbog približavanja Srbima. Ko im je kriv. Da se izabere neko treba mu određeni br glasova. Hrvati su iznevjerili  Čovića, a potreban br glasova su dali Bošnjaci i Komšić je izabran.
Narod je pitan. A to što su neki bojkotovali i pružili priliku da Bošnjaci budu prevaga, to nije problem Bošnjaka. 0
Prema tome, Komšić je Hrvat izabran glasovima svih. Demokratija, 299% !

(sreda, 19. feb 2020, 20:41) - anonymous [neregistrovani]

@A ti bi

U BiH zive tri konstitutivna naroda i svaki od tri naroda bira svog predstavnika. Komsic nije izabran od strane Hrvata tako da vasa teza da je narod birao Komsica pada u vodu, u stvari jeste ga birao narod ali bosnjacki tako da Bosnjaci de fakto imaju dva clana predsednistva.
Da je Komsic izabran od strane Hrvata, pa ne bi ga sami Hrvati proglasili personom non grata u svim kantonima sa hrvatskom vecinom, ne bi politicari iz Hrvatske odbijali da se susretnu sa njim. To vam sve govori.
Ali nije ni bitno, Bosnjaci su na dobrom putu da rasture vestacku tvorevinu zvanu BiH.

(sreda, 19. feb 2020, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Nije Hrvatski narod

Nije Hrvatski narod izglasao Komsica nego Bosnjacki a on prestavlja Hrvatski narod u Presjednistvu !????

(sreda, 19. feb 2020, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

a ti bi

da ti jaran Covic dodje je li Milorade umjesto Komsica? Pa narod je izabrao Komsica pobogu o cemu ti pricas i kakvoj ostavci?

(sreda, 19. feb 2020, 18:12) - Srećko [neregistrovani]

Dosta

Bravo predsredniče, dosta je bilo

(sreda, 19. feb 2020, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Apsurd

Dodik je trazio od Srba u institucijama BIH da ne učestvuju u donosenju odluka. Danas se zali da je preglasan. Ja ne znam sta taj čovek hoce. 

(sreda, 19. feb 2020, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

Доста је било

Доста је било терора над Србима организованог од стране западног фактора. Ако бошњаци хоће да се договоримо, у реду. Уколико неће уследиће разлаз и готово.

(sreda, 19. feb 2020, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Lakrdija

Sama cinjenica da je Komsic navodni predstavnik Hrvata u Predsjednistvu je tragikomedija. Dakle sve se radi na tome da se Srbi i srpska strana preglasa, kako na Ustavnom sudu (uz pomoc stranaca), tako u Predsjednistvu zahvaljujuci podmetnutom predstavniku Hrvata Komsicu. Pri tome ne samo da preglasavaju Srbe, nego su Hrvati totalno izuzeti (uz vjerovatno precutnu dozvolu Zagreba).

(sreda, 19. feb 2020, 15:52) - Cikago [neregistrovani]

Komsiceva ,,ostavka,,

Srbin sam I nije moje da se mesam u to ko ce predstavljati Hrvate u BiH,ali zaista nije fer da Bosnjaci imaju dva clana u predsednistvu BiH ,Komsica / za koga su apsolutno glasali Bosnjaci,koji su nadglasali Hrvate /I Dzaferovica.
Bilo bi ljudski da podnese ostavku I da Hrvati izaberu,svoga coveka.
Ovaj Komsic me podseca na Sejda Bajramovica/kojeg je Milosevic izabrao da bude clan delegacije Srbije u Rabujeu u svojstvu predstavnika Albanaca/.