Miting u Skoplju – "Šetnja za pravdu"

Miting pod nazivom "Šetnja za pravdu" organizovala je odlazeća socijaldemokratska vlada. Marš je krenuo od Parlamenta do kompleksa sudova, sa zalaganjem za izgradnju snažnog, nezavisnog i profesionalnog tužilaštva i pravosuđa.

U znak podrške reformama pravosuđa koje su usvojene pre raspuštanja parlamenta, a uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, 12. aprila, SDSM je organizovala marš pod nazivom "Šetnja za pravdu".

"Naš narod žudi za pravdom. Časne sudije, sada je na vama da delite pravdu", izjavio je lider socijaldemokrata Zoran Zev, koji je prošlog meseca podneo ostavku na mesto premijera.

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Taljat Džaferi sinoć je formalno raspisao vanredne parlamentarne izbore za 12. april, o čemu je politički dogovor postignut još krajem oktobra prošle godine.

Predsednik Sobranja je raspisao izbore nakon što je u nedelju jednoglasnom odlukom poslanika raspušten parlament.

Prethodno je Sobranje raspušteno posle burne sednice na kojoj je usvojen Zakon o javnom tužilaštvu.

Taj zakon je ključan uslov nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji, napominje AP, dodajući da će njime krupni slučajevi korupcije i organizovanog kriminala preći u ruke kancelarije javnog tužilaštva.

broj komentara 0 pošalji komentar