Vlada Crne Gore i Mitropolija dogovorile se o nastavku razgovora na ekspertskom nivou

Na sastanku sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba Zakona o slobodi veroispovesti koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je saopštila da je primedbe primila k znanju i da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje zakona i drugih mogućnosti.

U saopštenju Vlade Crne Gore je navedeno da je današnji sastanak predstavnika SPC i Vlade okončan u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obe strane da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

"Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni, jer po mišljenju Crkve, Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima", navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija, zakon „može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima".

Kako je navedeno, predstavnici Episkopskog saveta SPC su predali Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

S druge strane, Vlada je navela da je primila k znanju incijativu uz ocenu da je "za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem".

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 22:39) - milan lala [neregistrovani]

Obmanjivanje

Cim neki rad zelis da se nikad ne zavrsi onda formiras " ekspertsku grupu " da resava probleme . Djukanovic zeli da umiri proteste supljim razgovorima . Na nove razgovore ne treba ici dok se zakon ne povuce . Jos masovnije na litije .

(petak, 14. feb 2020, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Crna Gora

Narod u Crnoj Gori ne zeli da se odvoji od SPC.
To je jedno bilo i uvek ce biti.

(petak, 14. feb 2020, 20:29) - anonymous [neregistrovani]

Put

Ne znam o cemu tu treba da se dogovore.
Jedna nam je Vera i jedan je narod.
Narod slusa Njegosa sta govori.

(petak, 14. feb 2020, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

Saopstenje

Prema saopstenju vlade Crne Gore, Mitropolit Amfilohije i clanovi crkvene delegacije su dobili veliko NISTA. Mitropolit Amfilohije pokusava nesto miroljubivo, od toga nema nista. Sad ce eksperti da teraju shegu dok se narod ne umori. Kad se narod umori bice belaja. Narod ce primorati celu vladajucu garnituru da ode sa vlasti.

(petak, 14. feb 2020, 19:25) - willi [neregistrovani]

ne gori...

njima nista ne gori i nista im nije sveto.. jedino nato i vatikan.. milogorci kupuju samo vreme i pokusavaju da smire situaciju. da promene njihove stavove prema SPC nece... s i g u r n o

(petak, 14. feb 2020, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

Vatra

Al Milu i njegovim milogorcima gori pod nogu!
Sada pregovorima samo traze izlaz iz corsokaka, da ne bi morali priznati da gube na celoj frontnoj liniji.
Pokusavaju da smire strasti zbog mogucnosti prevremenih izbora.
Uopste ne pricati vise sa njima, traziti ostavke i vanredne izbore.
Nije samo ovaj zakon napravio puno stete. Stetno za narod prave vec 30 godina. Dosta je bilo!

(petak, 14. feb 2020, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

Dragi Vladiko

Nema ti tu iskreno razgovora nego Milo menja strategiju sa jos vecom mrznjom prema Srbima.

(petak, 14. feb 2020, 18:11) - Петрија [neregistrovani]

Питамо се?

Још ће Мило и да профитира из целе ове ситуације!!! Не знам, може бити да ја нисам у праву, али седати за преговарачки сто са представницима власти која је донела онај скандалозни Закон, истрајавајући на њему таквом какав јесте, не значи ништа друго него амнестирање власти од политичке одговорности за покушај озакоњења пљачке Црквене имовине и затирања српства у Црној Гори. Требало је истрајати са захтевима за претходно повлачење Закона, јер би повлачењем Закона (или спорних одредаба) актуелни режим признао своју грешку и сносио политичку одговорност пред грађанима Црне Горе. Сем тога, свеколико Српство, сви верници Српске православне цркве имају право да знају да ли је овај данашњи састанак одржан уз благослов српског Патријарха, и каква је садржина предлога измена Закона које су четири владике затражиле од Владе Црне Горе.

(petak, 14. feb 2020, 18:04) - Воронцов [neregistrovani]

Власт Црне Горе очекује да проведе свој закон

Власт Црне Горе упорно покушава да проведе свој закон уперен против СПЦ. Они се једнако надају да могу провести то безакоње. Сврха је прогнати СПЦ из њених светиња и имовине и довести измишљени неканонску црногорску "цркву". С обзиром да је немогуће наћи разлику између Србина и Црногорца како по етничком пореклу, језику, религијској припадности неко је дошао на идеју да би идентитет Црногораца могла бити једино некаква посебна "црква".Мило и другови упорно на томе и даље раде.

(petak, 14. feb 2020, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

E svasta?

Prvo te udarim,a posle da vidim zasto sam to uradio. ( SRAMOTA ) ako imaju stida.