Састали се Марковић и Амфилохије, први пут по усвајању спорног закона

Делегације Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске, предвођене премијером Душком Марковићем и митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, састале су се у Подгорици први пут после усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

Састанак је почео нешто после 11.00 у Вили Горица. Вијести наводе да се после састанка нико није обратио новинарима али да се очекује заједничко саопштење.

Осим премијера Душка Марковића и митрополита Амфилохија, састанку с присуствовали министар правде Зоран Пажин, министар спољних послова Срђан Дармановић, министар културе Александар Богдановић и министар за људска и мањинска права Мехмет Зенка.

На састанку су били и епископ милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, као и два члана Правног савета Митрополије црногорско-приморске Драган Шоц и Владимир Лепосавић.

Душко Марковић је крајем прошлог месеца позвао митрополита црногорско-приморског Амфилохија на дијалог о спорном закону, чијем усвајању се противи Митрополија.

Марковић је у писму Амфилохију навео да је влада спремна да још једном заједнчки сагледа најбоља решења за примену чланова 62, 63 и 64 и да дијалогом и консензусом отклоне сваку дилему и сумњу око коришћења цркава, храмова и манастира, односно њихове будуце намјене.

Закон о слободи веросиповести усвојен је 27. децембра прошле године након хапшења посланика опозиционог Демократског фронта који су се томе противили.

Због неслагања са одредбама закона, у више црногорских градова одржавају се литије четвртком и недељом.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 15:41) - Петрија [нерегистровани]

Не

Колико схватамо, предлог владе иде у правцу да се СПЦ-у да само право коришћења на некретнинама које су до доношења овог Закона биле у власништву Цркве. С тим, да се не размишља о изменама спорних одредаба Закона, него о начину примене. Надајмо се да представници СПЦ неће бити тако наивни да пристану на овакве предлоге, јер би таква решења увели СПЦ у правну несугурност, тако што би њен правни положај зависио од воље титулара права својине, а то би била држава и, са друге стране и од субјективног фактора који се тиче начина тумачења Закона.

(петак, 14. феб 2020, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

Ovi iz Vlade CG...

...hoce ,izgleda, da se Crkve koriste kao i Gradski bazeni,Sportske dvorane ,odnosno prema nekakvoj "Satnici-rasporedu"!?
Budi bog s nama!
Ovako se nisu ponasale vlasti u vreme Socijalizma,ali u vreme "demokratije",da!

(петак, 14. феб 2020, 14:04) - Рауш [нерегистровани]

СССС

Нажалост овде нема компромиса, неко на крају мора бити поражен.

(петак, 14. феб 2020, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Ne znam

Dusko Markovic i njegova svita traze blagoslov od Mitropolita Amfilohija da produze svoju vladavinu i terorisanje i Crkve i naroda. Taj sastanak sluzi samo tome, a videcemo na koji nacin.