Hektari spoticanja između Banjaluke i Sarajeva

Posle odluke Ustavnog suda da je BiH nadležna za zemljište na teritoriji entiteta, rukovodstvo entiteta Republika Srpska do daljeg neće odlučivati u institucijama BiH, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Bakir Izetbegović poručuje da pod pritiskom neće popustiti. Oglasile su se kancelarija visokog predstavnika i pojedine ambasade zapadnih zemalja sa porukom da se odluka Ustavnog suda mora poštovati. Istovremeno, SNSD i HDZ BiH radiće na predlogu zakona da se iz Ustavnog suda izbace stranci.

Kao posledica odluke Banjaluke, u Sarajevu danas odluka nema.

Pošto je Ustavni sud rekao da poljoprivrednim zemljištem u RS treba da upravljaju zajedničke institucije, predstavnici Srba u njima ne žele da odlučuju.

Tako na sednici jedne od komisija nisu želeli da glasaju. Istovremeno, ostaju pri zahtevu da u Ustavnom sudu ne bude stranih sudija.

"Dakle, pokušali su da u RS faktički uzurpiraju, oduzmu zemljište. Ustavni sud je to, po našoj apelaciji, odbranio. Sad se traži da mi faktički oslabimo taj sud, kako bi ubuduće mogle takve odluke vlasti u Srpskoj da prolaze. Mi to nećemo uraditi", rekao je predsednik SDA Bakir Izetbegović.

Devet sudija Ustavnog suda 

U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

"Ovde nije priča o tome da li je nešto ustavno ili ne, ovde se radi o otimačini 94.000 hektara u RS kojim treba da upravljaju zajedničke institucije. Ako nema dogovora da odu strane sudije i da se Ustavni sud stavi u funkciju, onda nema ni BiH", smatra srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a, Milorad Dodik.

Izetbegović navodi kako ne veruje "da će Čović pratiti avanture Dodika".

Za odlazak stranih sudija je HDZ BiH. Zajedno sa SNSD-om će predati predlog novog Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

"Ja osobno mislim da je to pitanje koje je davno trebalo rešiti", izjavio je predsedavajući Doma naroda i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodik sprema predloge za nadležnosti RS 

Dodik istovremeno sprema druge predloge. Tiču se nadležnosti Srpske. Osamdeset odsto njih preneto je sa entitetskog na nivo BiH.

"Ukoliko u narednih mesec-dva ne bude pomaka, donećemo čitav set zakona koji će omogućiti da se RS vrate nadležnosti, da ćemo povući saglasnost o formiranju oružanih snaga, formirati vojsku, imamo pravo na vojsku", napomenuo je Dodik.

Izetbegović tvrdi da ne postoji mogućnost za takvu odluku.

"Ja im kažem da smo krenuli na put bez povratka izlaska iz BiH i neće nas zaustaviti ni Amerika, ni bilo ko drugi", naveo je Dodik.

Šta na sve to kaže Srbija, inače garant Dejtonskog sporazuma, čuće se u subotu. U Beogradu će predstavnike Srba ugostiti predsednik Srbije.

"On će razgovarati sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara. Trudićemo se da pozovemo na mir i stabilizaciju, ali ne ugrožavajući prava Srba u regionu, koja u ovom trenutku jesu ugrožena", kazala je premijerka Ana Brnabić.

Uz predstavnike Republike Srpske, u Beogradu će biti i oni koji politički predstavljaju Srbe iz Crne Gore.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 13:00) - Воронцов [neregistrovani]

РЕ : Неко из РСК

Тада се радило о класичној издаји Срба у РСК и Босанској Крајини. Није било логике да то буде повезано са поделом територије БиХ јер су Срби у БиХ били власници близу 70 % земље, а добили су мање од 50% територије БиХ , а огромни делови које су Срби држали су тада прпуштени противнику (Гламоч, Грахово, Дрвар, Б. Крупа. Сански мост, Бихаћ, Кључ, Б. Петровац,Јајце, Вакуф, Купрес и не знам шта све., све страдални крајеви у Другом светском рату једнако као и РСК)И када висимо касније догашаје до дана данашњег Срби у БиХ добили су скоро па ништа и зато нестају великом брзином.

(petak, 14. feb 2020, 12:52) - Воронцов [neregistrovani]

Суштина је да Уставни суд БиХ није у служби заштите права већ у против правној делатности

И Уставни суд БиХ и Канцеларија Високог представника нису у служби заштите устава и закона већ у служби да подстичу напетости у БиХ и да наносе штету РС кад год је то могуће.Они се попнашају као да Устав и не постоји већ га они креирају како им је воља. Мислим чак да и није проблем што су ту стране судије већ што се те судије не држе права већ раде супротно праву и у служби су разних политичких интереса и интересних група.

(petak, 14. feb 2020, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

Neko iz RSK u inostranstvu .

Ja sam otišao iz RSK 1993 i za tu srpsku zemlju su ginuli moji rođaci i otac i silna mladež, a onda je zbog planova o podjeli BiH RSK izdana i predana ustašama!?!
Znači, po vama, samo je bitno čuvati RS, a nije bilo potrebno braniti RSK?
Sramota!

(petak, 14. feb 2020, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

Da

Ovo je nastavak prenošenja nadleznosti sa entiteta i republika na drzavu Bih.

(petak, 14. feb 2020, 06:31) - Петрија [neregistrovani]

Народно достојанство на првом месту

Знамо ми да све ово у Црној Гори и Републуци Српској закувавају наши непријатељи да би зауставили економско напредовање Србије путем дестабилизације Балкана. Али, без обзира на то, Срби из ЦГ и Републике Српске не смеју одустати од својих захтева, по цену и да дође до дестабилизације региона. Зар РС да сада посматра скрштених руку како преотимају они мало надлежности што јој је још остало?! Не може. За Републику Српску изгинуло је много младића, да би сада тек тако неко, због очувања економског просперитета, поклањао земљу Сарајеву?!!! Немој неко то да тражи од Срба случајно?! Или да Срби од Црне Горе одустану од одбране свог идентитета и одбране СПЦ?! Вучић јако добри мора све да одмери, јер изеш и еконимски напредак ако душу изгубимо и постанемо љигавци који су спремни на све само да би тобож економски напредовали... Душа народа је најважнија!

(petak, 14. feb 2020, 01:57) - anonymous [neregistrovani]

Moji roditelji i stričevi su otišli sa Manjače odavno

Zemlja i šuma nema naslednika već je koristi neko od naših. Takvih slučajeva je mnogo. Sada tu zemlju hoće da uzmu muslimani iz Sarajeva i upišu je kao svoju da bi je u nekakvim licitacijama prodali naravno muslimanima. Ostavinske rasprave je teško uraditi jer je skupo i ljudi su svuda po svetu.
Na jednom forumu sam imao prepisku gde muslimani tvrde da smo mi oteli 49% teritorije od njih. Ja sam napisao da ništa moj deda pokojni i pradeda i oni pre njega nisu oteli nego su se tu rodili i živeli i pre dolaska Turaka, ali za razliku od njih nisu promenili veru i prešli u Islam zbog nekih povlastica koje su oni prihvatili od Turaka.

(petak, 14. feb 2020, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

re: Pa,

Upravo to, otimaju tudje ''pravnim'' putem uz podrsku tzv. medjunarodne zajednice. U CG otimaju crkvena dobra SPC, a u BiH zemlju entiteta Republike Srpske. Ako im to prodje Srbi mogu komotno ili da sele ili da se brane, nema treceg.

(četvrtak, 13. feb 2020, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

Pa,

ovi kopiraju crnogorski recept.... sramota!!