Hektari spoticanja između Banjaluke i Sarajeva

Posle odluke Ustavnog suda da je BiH nadležna za zemljište na teritoriji entiteta, rukovodstvo entiteta Republika Srpska do daljeg neće odlučivati u institucijama BiH, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Bakir Izetbegović poručuje da pod pritiskom neće popustiti. Oglasile su se kancelarija visokog predstavnika i pojedine ambasade zapadnih zemalja sa porukom da se odluka Ustavnog suda mora poštovati. Istovremeno, SNSD i HDZ BiH radiće na predlogu zakona da se iz Ustavnog suda izbace stranci.

Kao posledica odluke Banjaluke, u Sarajevu danas odluka nema.

Pošto je Ustavni sud rekao da poljoprivrednim zemljištem u RS treba da upravljaju zajedničke institucije, predstavnici Srba u njima ne žele da odlučuju.

Tako na sednici jedne od komisija nisu želeli da glasaju. Istovremeno, ostaju pri zahtevu da u Ustavnom sudu ne bude stranih sudija.

"Dakle, pokušali su da u RS faktički uzurpiraju, oduzmu zemljište. Ustavni sud je to, po našoj apelaciji, odbranio. Sad se traži da mi faktički oslabimo taj sud, kako bi ubuduće mogle takve odluke vlasti u Srpskoj da prolaze. Mi to nećemo uraditi", rekao je predsednik SDA Bakir Izetbegović.

Devet sudija Ustavnog suda 

U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

"Ovde nije priča o tome da li je nešto ustavno ili ne, ovde se radi o otimačini 94.000 hektara u RS kojim treba da upravljaju zajedničke institucije. Ako nema dogovora da odu strane sudije i da se Ustavni sud stavi u funkciju, onda nema ni BiH", smatra srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a, Milorad Dodik.

Izetbegović navodi kako ne veruje "da će Čović pratiti avanture Dodika".

Za odlazak stranih sudija je HDZ BiH. Zajedno sa SNSD-om će predati predlog novog Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

"Ja osobno mislim da je to pitanje koje je davno trebalo rešiti", izjavio je predsedavajući Doma naroda i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodik sprema predloge za nadležnosti RS 

Dodik istovremeno sprema druge predloge. Tiču se nadležnosti Srpske. Osamdeset odsto njih preneto je sa entitetskog na nivo BiH.

"Ukoliko u narednih mesec-dva ne bude pomaka, donećemo čitav set zakona koji će omogućiti da se RS vrate nadležnosti, da ćemo povući saglasnost o formiranju oružanih snaga, formirati vojsku, imamo pravo na vojsku", napomenuo je Dodik.

Izetbegović tvrdi da ne postoji mogućnost za takvu odluku.

"Ja im kažem da smo krenuli na put bez povratka izlaska iz BiH i neće nas zaustaviti ni Amerika, ni bilo ko drugi", naveo je Dodik.

Šta na sve to kaže Srbija, inače garant Dejtonskog sporazuma, čuće se u subotu. U Beogradu će predstavnike Srba ugostiti predsednik Srbije.

"On će razgovarati sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara. Trudićemo se da pozovemo na mir i stabilizaciju, ali ne ugrožavajući prava Srba u regionu, koja u ovom trenutku jesu ugrožena", kazala je premijerka Ana Brnabić.

Uz predstavnike Republike Srpske, u Beogradu će biti i oni koji politički predstavljaju Srbe iz Crne Gore.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво