Mitropolija uputila otvoreno pismo Savetu RTCG

Mitropolija crnogorsko-primorska uputila je otvoreno pismo Savetu Radio-televizije Crne Gore protestujući zbog, kako navodi, diskriminatorskog i nezakonitog postupanja uredništva Televizije prema MCP, njenom sveštenstvu i vernicima u informativnom programu Javnog servisa. Predsednik Saveta RTCG-a Ivan Jovetić navodi da pismo još nije dobio i da će ga, kada stigne, razmatrati na sednici kao što to rade i sa svim dopisima koje dobiju.

Mitropolija crnogorsko-primorska navela je da bi svakodnevno mogla da upućuje prigovor, jer se, navodi, "brutalna diskriminacija i manipulacija tako i dešavaju".

"Treba li da Vas podsećamo da litije koje, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i koje traju od dana usvajanja, što je skoro mesec dana, za TVCG se praktično ne dešavaju", upitala je u pismu MCP.

Dalje se tvrdi da su svake večeri u Dnevniku Mitropolija, sveštenstvo i vernici izloženi i govoru mržnje, a bez prava da odgovore.

Mitropolija crnogorsko-primorska napominje da je u Dnevniku u 9.30 predsednik Đukanović dobio punih sedam minuta za iznošenje stavova koji su se ticali položaja Mitropolije, njene istorije, njenih vernika i sveštenstva, kao i da je izneta duga lista teza koje su nalagale odgovor Mitropolita, ali da je TVCG, na Đukanovićevih sedam minuta, Mitropolitu dala 26 sekundi. 

MCP zahteva hitnu reakciju Saveta RTCG i hitnu zaštitu temeljnih ljudskih prava građana, kao i njihovog prava na objektivnu i pravovremenu, uravnoteženu informaciju, bez obzira na to kakvih su verskih ili religijskih uverenja, da prekid nezakonite prakse zaživi svakodnevno, kao i ne samo u vezi ovim slučajem u Bogojavljenskim praznicima.

Mitropolija, takođe, traži reakciju i u ime građana zaštitu i od strukovnih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih organizacija OEBS, Saveta Evrope i Evropske unije.

broj komentara 0 pošalji komentar