Podgorica, parlament raspravlja o Zakonu o slobodi veroispovesti

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Vernike koji su krenuli na moleban ka Hramu Svetog Simeona zaustavila je policija na mostu ispred zgrade parlamenta u Podgorici, uz obrazloženje da skup nije prijavljen i da im zato prolaz nije dozvoljen. Premijer Duško Marković poziva na mir.

Već na početku zasedanja jasno je da rasprava u crnogorskom parlamentu neće proći bez tenzija i teških reči.

Potpredsednik Vlade Zoran Pažin rekao je u parlamentu da smatra važnim da se povede dijalog i o temeljnim društvenim vrednostima koje zakon štiti i da se građanima ponudi jasan odgovor na pitanje zašto je zakon potreban Crnoj Gori.

Pažin je rekao da smatra jednako neprihvatljivim vređenja i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem i kada neodgovorni državni službenici grubo uvrede vernike SPC.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživeo poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

"Imao sam mogućnost da preplivam rijeku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara", rekao je Lekić.

Radunović: Ovo nije moja Crna Gora 

Slaven Radunović iz DF-a istakao je da nikakav policajac ne može poslanike da zaustavi na putu do parlamenta gde se održava sednica: "To može samo u Sjevernoj Koreji."

Poslanik iste stranke Branko Radulović poručio je da "prezire ovakvu Crnu Goru", navodeći da to nije njegova Crna Gora.

"Da sam ja na mestu mitropolita Amfilohija, rekao bih vam da je ovo 'Dan D', jer posle ovoga više ništa nije isto za Srpsku pravoslavnu crkvu", rekao je parlamentu poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Marković: Apelujem da se prema vernicima ne primenjuje sila

Crnogorski premijer Duško Marković uzvratio je da je suština da opozicija traži povlačenje zakona.

Marković je tokom rasprave pozvao MUP i pripadnike policije da se prema narodu i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske ne primenjuje sila i da se obezbedi mir za svakog pojedinca i porodicu u Crnoj Gori. 

Marković je rekao da je njegovo prisustvo u plenarnoj sali u najboljoj nameri da se doprinese dijalogu, te "da čujemo argumente i vidimo imaju li utemeljenja da mijenjamo neke naše predloge".

"Policajci danas nijesu protiv sveštenika, već u zaštiti institucija na osnovu bezbjednosne procjene", rekao je Marković.

Duško Marković upravo razgovara sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem o predlogu spornog zakona, kako je ranije i najavio predsednik parlamenta Ivan Brajović. 

Uprava policije saopštila je ranije da će, zbog mogućih neprijavljenih okupljanja građana, zatvoriti pojedine ulice u užem gradskom jezgru u Podgorici.

Blokiran magistralni put Berane – Bijelo Polje

Kako javlja RTCG, nekoliko stotina građana blokiralo je magistralni put Berane – Bijelo Polje u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

U međuvremenu formirale su se kilometarske kolone iz oba pravca kod mesta Persina stanica. 

Čelnici Centra bezbednosti iz Berana razgovaraju sa građanima kako bi uklonili blokadu.

Prema poslednjim informacijama, vernici SPC iz Pljevalja i Žabljaka blokirali su most na Tari.

Okupljeni građani u blizini mosta pevaju "Oj Kosovo, Kosovo".

Protorej Radomir Nikčević rekao je ranije da nema razilaženja dok napismeno ne dobiju potvrdu da će do 8. januara da se odloži izglasavanje Zakona.

"Blagosov patrijarha"

Na Fejsbuk stranici DF-a objavljeno je da su se lideri stranke Andrija Mandić i Milan Knežević sinoć u Beogradu sastali sa patrijarhom Irinejom, koji im je, kako tvrde, dao blagoslov.

Međutim, Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije poručili su da lideri DF-a imaju blagoslov srpskog patrijarha da brane svoj stav u parlamentu, a ne na ulici.

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i deo opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Predlog zakona o slobodi veroispovesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju o tom aktu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи