Kitarovićeva i Plenković o vukovarskom veću i ćirilici

Komentarišući događaje na sednici vukovarskog veća u vezi sa ćirilicom, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je dajoš nisu sazreli uslovi za ćirilične ploče i slično, da najpre treba rešiti velike stvari, a zatim učiniti korake koji će "omogućiti svima da ostvare nova radna mesta".

Grabar Kitarovićeva tvrdi da se još nisu strkli uslovi za ćirilične ploče pozivajući se na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskog hrvatskog naroda i manjina, odnosno da treba poštovati prava većinskoga hrvatskog naroda, prenela je Hina.

"Radila sam u mirnim reintegracijama, mogu reći da su postignuti rezultati veći nego što se neko nadao. Hrvati i Srbi, koji su tada imali dovoljno hrabrosti, dogovorili su se o zajedničkom životu, a Hrvatska je prva pokazala da ne želi više rat, nego je pristala na neke uslove iako ja verujem da se to moglo rešiti i drugim putem", navela je Kitarovićeva.

Kako je naglasila, hrvatsko državno vođstvo je potvrdilo da ne želi rat, već da želi mirnu državu i suživot sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je poručio iz Brisela kako u Vukovaru treba voditi politiku koja ide prema smirivanju tenzija, pomirenju, suživotu, boljem razumevanju većinskog hrvatskog naroda s pripadnicima srpske manjine.

O incidentu u vukovarskom Gradskom veću rekao je da "ima premalo informacija", jer je bio na sastanku Evropskog saveta.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je ranije danas incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici.

Predlog statuta mu je dao odbornik SDSS-a Srđan Kolar, nakon odluke Veća da se nisu se stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво