Patrijarh Irinej: Na mnogim mestima sam bio, ali ovakav narod nisam susreo

Patrijarh srpski Irinej boravi u Crnoj Gori. U manastiru Podlastva održana je svečana akademija povodom 1.500 godina tog manastira i 800 godina autokefalnosti SPC.

Više od 3.000 vernika prisustvovalo je službi osvećenje paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi. Arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej.

Nakon liturgije vernicima su se obratili patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. 

"Nedostaje reč da se zahvalim i da izrazim osećanje. Dolazio sam na mnoga mesta ali ovoliki narod i ovakav narod nisam susreo. Ovaj skup najbolje govori šta je Crna Gora bila i da je ostala ono što je bila. Hvala Bogu što je tako, to je sasvim normalno, ovde je narod sačuvao svoju veru, sačuvao ono što je nasledio od najsvetijih svojih predaka", rekao je srpski patrijarh. 

Srpski patrijarh je apostrofirao da su Sveti Sava i Nemanja znali da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i postavili temelj naše crkve i države.

"Zahvaljujući tom daru Božijem uspeli smo da preživimo strašni srednji vek. Nažalost, dopustili smo da nas drugi dele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodet Božiju. Sa nama su braćo i sestre i mnogi veliki ugodnici Božiji i oni nas neće ostaviti", besedio je patrijarh.

On je poručio srpskom narodu da ne napušta svoja ognjišta. 

Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

Juče i danas se u manastiru Podlastva proslavlja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1.500 godina od postojanja manastira.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 29. sep 2019, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

Cg i sr

Ne razumem ljude koji dele Crnu Goru i Srbiju i u Srbiji kazu da su Crnogorci a u Crnoj Gori da su Srbi a u stvari smo isti narod samo podeljeni granicom i zar je to razlog da se tu sad nesto kao mrzimo...juce braca danas kao se pravimo ludi da se ne poznajemo a istim jezikom pricamo..

(subota, 28. sep 2019, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Признање

Неће Мило да повуче признање јер би онда на следећим изборима остао без албанских гласова а онда и без власти. Слично је и са бјрм, ниједна власт ни тамо не сме да се игра јер зависе од албанских гласова.

(subota, 28. sep 2019, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Napokon nesto

Lijepo iz Crne Gore......

(subota, 28. sep 2019, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Dakle,

Bilo bi lepo da je i crnogorski predsednik prisutan ovim svecanostima jer je on predsednik svim ziteljima i gradjanima Crne Gore, bez obzira koje je on vere.