Патријарх Иринеј у Црној Гори: Жива је наша вера

Патријарх српски Иринеј борави у Будви, где је, у манастиру Подластва, почела свечана академија обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки. "Влада мишљење да је умрла вјера у Црној Гори, ово данас што видим, ове цркве што су окитиле просторе, оживљено свештенство, то је чудо божје, једно велико охрабрење", поручио је патријарх

Патријарх Иринеј је рекао да оно што је вековима сејано на овим просторима, не може да се уништи ни декретом ни одлуком људи.

"Све је то облачак који ће се разићи. Оно што бог благослови, то човјек не може уништити", рекао је патријарх Иринеј.

"Славимо осам вјекова аутокефалности и 15 вјекова ове цркве. Нека је благословен овај дан и сви који сте присутни, да манифестујемо нашу вјеру и духовни живот који нас је толико подигао. Да се вратимо истини и неће нас Бог оставити. Нека је Бог са вама", рекао је патријарх српски Иринеј.

Навео је да се овај јубилеј обележава не само на радост Црне Горе, него и "целог српства".

"Хвала Богу што ми је дао снаге да присуствујем овој великој духовној радости. Ово није само радост Црне Горе, него целог српства, али и оних наших Срба расељених широм света", рекао је патријарх Иринеј.

Митрополит Амфилохије је у беседи рекао да је долазак патријарха велики дар божији.

"Овдје је долазио и Свети Сава, па редом сви патријарси су долазили у ову садашњу Црну гору и древну Боку Которску. До Светог Петра, па до Петра Другог Тајновидца", рекао је митрополит. 

Предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић позвао је патријарха да води српски народ кроз тешка искушења кроз која пролази.

"Ваша светости у име цијелога Грбља са посебном чашћу и радосћу, желим да вас поздравим и пожелим добродошлицу у свету земљу, светог цара Лазара Грбаљског и косовског", навео је Царевић.

Ово је први долазак поглавара СПЦ у Боку и Будву након 27 година. Посљедњи пут ове крајеве посетио је 1992. патријарх Павле.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 28. сеп 2019, 01:12) - anonymous [нерегистровани]

Bravo braco Srbi i Crnogorci!

Zivela Srbija i Crna Gora! Dve sestre od jednog Boga!

(субота, 28. сеп 2019, 00:47) - anonymous [нерегистровани]

Posle 27 godina

Kao da je Crna Gora preko svijeta...