Zagreb uputio protestnu notu Italiji zbog spomenika D‘ Anuciju u Trstu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D' Anunciju u Trstu.

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D' Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra", navodi se u saopštenju.

Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima.

Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Gabriele D' Anuncio je bio itaijanski pesnik, dramaturg, avanturista i političar. Bio je jedan od značajnih članova iredentističkog pokreta i idejni začetnik italijanskog fašizma. 

Inače, grupa italijanskih neofašista je povodom današnje godišnjice razvila sinoć trobojku Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati u Rijeci.

To je ranije danas potvrdila riječka policija, koja je zastavu uklonila jutros. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palati, predstavljaju provokaciju, saopšteno je iz policje.

Takođe, policija je jutros ispred Guvernerove palate zatekla dvojicu italijanskih državljana starosti 19 i 20 godina sa istom zastavom, manjih dimenzija.

Obojica su privedena i sankcionirana na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2019, 03:10) - anonymous [neregistrovani]

Dalmacija i Istra

su otete od Italije, prema tome Hrvatska nesme da se kiti tudjim perjem.

(petak, 13. sep 2019, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

Kome to odgovara revizija istorije ?

Kolindi ne smeta spomenik Mire Barešića koji je 2016. godine, na 25. obljetnicu pogibije, podignut uz nazočnost brojnih visokih državnih dužnosnika, a nesmetaju joj ni Ustaška imena ulica, trgova po Hrvatskoj kao i ploča sa Ustaškim pozdravom u Jasenovcu, nesmetaju joj ni oskrnavljeni antifašistički partizanski spomenici, a vidi čuda sada joj smetaju talijanski fašisti. Pa ko to osvoji Hrvatsko primorje u drugom svetskom ratu, čije su zasluge pripajanja Jugoslaviji talijanskog primorja ? Hrvatska je bila vodeća u razbijanju Jugoslavije, Jugoslavija ne postoji više, pa može li Hrvatska ostati u granicama ne postojuće Jugoslavije ?

(četvrtak, 12. sep 2019, 20:46) - anonymous [neregistrovani]

Fiume/Rijeka

Budimo iskreni...1945 godine,vise od 80 % stanovnika tog grada su bili Italijani!

(četvrtak, 12. sep 2019, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Kome to odgovara revizija istorije ?

Kolindi ne smeta Ustački spomenik Mire Barešića koji je 2016. godine, na 25. obljetnicu pogibije, podignut uz nazočnost brojnih visokih državnih dužnosnika, a nesmetaju joj ni Ustaška imena ulica, trgova po Hrvatskoj kao i ploča sa Ustaškim pozdravom u Jasenovcu, nesmetaju joj ni oskrnavljeni antifašistički partizanski spomenici, a vidi čuda sada joj smetaju talijanski fašisti. Pa ko to osvoji Hrvatsko primorje u drugom svetskom ratu, čije su zasluge pripajanja Jugoslaviji talijanskog primorja ? Hrvatska je bila vodeća u razbijanju Jugoslavije, Jugoslavija ne postoji više, pa može li Hrvatska ostati u granicama ne postojuće Jugoslavije ?