Неофашисти у Ријеци развили тробојку Краљевине Италије, ухапшене четири особе

Група италијанских неофашиста обележила је стогодишњицу "окупације Ријеке" испред Гувернерове палате у том граду развијањем тробојке Краљевине Италије и поруком да су "спремни да сами устану против целог света". Ухапшене четири особе.

Након ноћашње акције групе италијанских неофашиста, који су развили велику историјску заставу испред Гувернерове палате, још две групе покушале су да учине то исто током дана, али је их полиција у томе спречила. 

Након што су јутрос ухапшене две особе, око 14 сати ухапшене су још две особе. Код њих је пронађена застава Краљевине Италије коју су намеравали да поставе на истом месту.

Како је саопштила приморско-горанска полиција, у току криминалистичко испитивање.

Иначе, све ове активности, преноси Индекс, објављене су на блогу неофашистичке групе која себе назива "Водоинсталатери".

У објави се слави италијански окупатор Габриеле Д' Анунцио који је прије сто година с паравојним јединица ушао у Ријеку.

Неофашисти су тробојку Краљевине Италије, државе у чије име је фашиста Габриеле Д'Анунцио окупирао Ријеку 1919. године, развили синоћ испред бивше Гувернерове палате, пише италијански дневник Ил Ђорнале, а преноси загребачки Јутарњи лист.

У оквиру операције #restiamofiumani (Остајемо Ријечани), коју је, како се наводи, покренула контроверзна и мистериозна групација италијанских фашиста "Gli Idraulici", одлучили су да стоту годишњицу "фашистичке окупације Ријеке" прославе у Хрватској, присећајући се "бољих времена" и апелујући на владу да поново почне да заступа интерес свог народа.

"Данас, тачно сто година након окупације Ријеке, желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који не одустају. Желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који су на располагању, чије интересе не заступа марионетска влада. Потребна нам је влада која је спремна да брани своје границе и интересе свог народа, уместо да олакшава пут окупаторима", рекао је један од чланова групе.

Потребна им је, како каже, влада која познаје лепоту храбрости и дигнитета.

"Управо зато, наша је групација одлучила да развије италијанску тробојску испред Гувернерове палате у Ријеци", изјавио је члан групе "Gli Idraulici".

Објашњава да њихов циљ није буђење застарелог облика тврдог национализма, већ желе да, како је рекао, своје суграђане подсете на носталгичан сентимент битака које су се одвијале у међуратном периоду.

"Желели бисмо своје суграђане да посетимо на то ко смо, одакле долазимо и шта све можемо постићи као народ. Јучерашња влада Нитија, као и данашња влада Ђузепеа Контија, заступају интересе само финансијских група. Никада није било важније присетити се дела великана попут Д'Анунција, Келера, Маринетија, Де Мабрисе и многих других чија имена нису толико позната, а који су својим јуначким делима заслужни за догађаје 12. септембра 1919. године", поручују италијански неофашисти.

Цитирали су поезију Габриелеа Д' Анунција, којом упозоравају да су "спремни да устану сами против целог света".

Д' Анунција данас славе италијански фашисти јер је његова владавина Ријеком постала инспирација за прво раздобље Мусолинијеве владавине Италијом.

Поводом ове годишњице управо у Гувернеровој палати је отворена изложба под називом "Д' Анунцијева мученица" која приказује шеснаестомесечну владавину италијанског зачетника фашизма.

Истовремено у Турсту је данас подигнут споменик Д' Анунцију, а тим поводом хрватско Министарство спољних и европских послова је Италији упутило протестну ноту.

Реаговала је и председница Колинда Грабар-Китаровић која је подизање споменика на Твитеру назвала "неприхватљивим величањем иредентизма и окупације".

Ријечки Нови лист објавио је раније да је полиција утврдила да је фотографију заставе Краљевине италије на свом Твитеру профилу поставио извесни Кристиано Пуљиси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво