Uhapšeni roditelji Davida Dragičevića, sukob policije i građana u Banjaluci

U Banjaluci priveden Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, potvrdio je za "Kliks" advokat Ifet Feraget. Uhapšena je, pa puštena i Dragičevićeva bivša supruga i majka nastradalog momka Suzana Radanović. Sukob policije i revoltiranih građana na Trgu Krajine. Povređeno nekoliko osoba.

Policija RS privela je Dragičevića zbog toga što je juče odbio da primi poziv na saslušanje zbog ugrožavanja javne bezbednosti. 

Dragičevićeva bivša supruga i majka nastradalog Davida, Suzana Radanović, privedena je pa puštena na slobodu.

Takođe su privedeni i zastupnik u NSRS Draško Stanivuković i predsednik opozicione PDP Branislav Borenović, javio je Kliks.

Navodi se da je Stanivuković priveden nakon što je pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim privedenim osobama. 

Pojedini mediji javili su da je Dragičević povređen prilikom hapšenja, ali RTRS prenosi da ta informacija nije tačna te da je on pregledan u UKC gde je ustanovljeno da mu ruka nije slomljena. 

Kliks piše da je MUP RS pre nekoliko dana saopštio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i Stanivuković, podnete krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. decembra, u vreme održavanja posebne sednice na kojoj je izabrana nova vlada.

Prema navodima policije, članovi grupe "Pravda za Davida" postupili su suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS. Takođe, kako su naveli, nastavlja se policijski rad s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Članovi grupe "Pravda za Davida" 17. decembra su izneli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovog izbora Dragana Lukača za ministra unutrašnjih poslova RS.

Sukob policije i građana na Trgu Krajine 

Nakon što je sa Trga Krajine uklonjen simbolični spomenik "Davidovo srce", građani su napravili drugo unutar kojeg su palili sveće, a kada su komunalci krenuli i to srce da uklanjaju, došlo je do sukoba u kojem je nekoliko osoba povređeno.

Kako prenosi Srpskainfo neko je pred pripadnike komunalne policije bacio "topovski udar", pa je policija napravila dupli kordon ispred okupljenih građana koji sede ispred njih.

Policija je na Trgu dobila pojačanje pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Za večeras je u Sarajevu u 19 sati ispred Zemaljskog muzeja najavljen skup podrške Davoru Dragičeviću, a organizator okupljanja je porodica stradalog Dženana Memića.  

Delegacija EU traži objašnjenje za hapšenja

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izrazile su duboku zabrinutost današnjim dešavanjima u Banjaluci.

Od MUP-a traže hitno objašnjenje za hapšenje osoba povezanih sa pokretom "Pravda za Davida".

"Budno pratimo razvoj situacije u Banjaluci i apelujemo na sve da ostanu mirni i uzdrže se od nasilja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, ambasador Vigemark i ambasadori zemalja članica Evropske unije u BiH nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem i tom prilikom pozdravili njihove napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti njihovih sinova.

"Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspeli da izazovu više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka", navodi se u saopštenju i dodaje da današnji razvoj događaja "šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH".

Dvadesetjednogodišnji student iz Banjaluke David Dragičević nestao je u martu. Nakon nekoliko dana, njegovo telo pronađeno je kod tvrđave Kastel, a prvobitna policijska istraga pokazala je da je smrt nastala utapanjem.

Nakon toga, tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv N. N. lica zbog sumnje na ubistvo.

Davidova smrt dovela je do višemesečnih protesta u Banjaluci, a Fejsbuk grupa koja organizuje proteste broji više od 260.000 članova.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво