Zaev: Izbori bi mogli da budu krajem novembra

Makedonski premijer poručio je posle neuspeha referenduma da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako ne uspe u tome, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra, rekao je Zaev. Džaferi: Građani postavili temelje buduće Makedonije.

Zoran Zaev je na konferenciji za novinare istakao je da neće podneti ostavku koju je najavljivao ako referendum bude neuspešan.

 

"U narednih nekoliko dana razgovaraće se sa poslanicima Sobranja o tome da li će biti formirana dvotrećinska većina da bi se usvojile ustavne promene. U suprotnom, ide se na prevremene parlamentarne izbore, rekao je premijer Zoran Zaev na novoj konferenciji za novinare.

"Ako sve bude u skladu sa svim rokovima, izbori bi mogli biti krajem novembra, rekao je Zaev.

Naveo je da ne zna koliko će poslanika glasati u ovom trenutku, ali da je za dvotrećinsku većinu potrebno 80 poslanika.

"Izbori ne bi trebali da budu opcija. Ostavimo sujetu sa strane. Ne igrajmo se, stavimo interese građana na prvo mesto ", rekao je Zaev i pozvao sve, kako je rekao, odgovorne lidere, svakog poslanika da se ujedini i odvede zemlju tamo gde pripada – u EU i NATO .

"Svi znamo da nema boljeg dogovora od onog koje je postignut Grčkom. Alternativa EU i NATO neće i ne može postojati. Pozivam svakog člana Sobranja da ostavi stranačke interese sa strane. Ovo pitanje je veće od svih nas. Ovo je trenutak kada narodni poslanici svojom odlukom imaju obavezu da načine Makedoniju boljim mestom za svakog građanina", poručio je Zaev.

"Referendum uspešan, većina građana glasala 'za'" 

"Imali smo uspešan referendum, većina građana je glasala 'za'", rekao je makedonski premijer.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju dolazi zlatno vreme.

"Od 650.000 građana, većina je glasala 'za'. Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali 'za' i onima koji su glasali 'protiv', jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju našim putem ka EU i NATO", napomenuo je Zaev.

Prethodno je Zaev po zatvaranju biračkih mesta rekao da očekuje da VMRO-DPMNE poštuje demokratsku odluku.

Predsednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi čestitao građanima i institucijama na sprovođenju referenduma bez ijednog ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja.

"Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država, i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj evropskoj porodici", rekao je Džaferi.

Prema njegovim rečima, građani su postavili temelje buduće Makedonije. 

Džaferi je naveo da nije glasao na referendumu, jer njegovo ime nije bilo na biračkom spisku.

"Istina je da nisam bio na listi birača, nadam se da je to izolovani slučaj i da ne postoje slične situacije", rekao je Džaferi, prenosi portal Plusinfo.

Da glasa na referendumu nije uspeo ni bivši makedonski premijer i predsednik Branko Crvenkovski, čije ime se tadođe nije nalazilo na spisku birača.

Crvenkovski je pokušao da glasa sa pasošem na biračkom mestu na kome je uvek glasao, ali nije uspeo, jer njegovo ime nije bilo na spisku birača, saopštio je Civilni centar za slobodu.

Kako prenosi Plusinfo, Crvenkovski je rekao da će se obratiti Državnoj izbornoj komisiji zbog tog incidenta.

Zbog slabe izlaznosti referendum, koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, nije uspeo

Predsednik makedonske Državne izborne komisije rekao je da je jasno da nije postignuta neophodna izlaznost da bi današnji referendum uspeo (50 odsto + 1).

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. okt 2018, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Zaev.

Premijer Makedonije bi promenio i svoju veru ako treba samo da udje u NATO. Barem je jedna stvar jasna: Dok god ga podrzavaju albanske stranke bice na vlasti. Ipak mislim da je najbolje za Makedoniju da ostvare dogovor sa Grckom.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

poraz

makedonija je potpisala svoju propast otcepljenjem od bivše juge,jer zapad neće odustati,posebno nato,bez obzira na fijasko referenduma,jer oni i 35% izlaznosti smatraju uspehom,e to vam je "zapadna demokratija".

(ponedeljak, 01. okt 2018, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Han?

Da li sam dobro razumeo g.Hana?Bez obzira na jasno odbijanje Makedonaca,bice "uclanjeni" u nato,zvace se severna makedonija i sedece u cekaonici za EU u koju,kao i mi(nadam se),nikad nece uci.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 07:54) - anonymous [neregistrovani]

Tako se brani svoja zemlja,postovanje g.Ivanov!

Napravio je one "velike",koji su se setali po Skoplju i mesali se u referendum,blago receno,smesnima.Rekao im je u UN ono sto zasluzuju i pozvao svoj narod da ne naseda na jos jednu providnu pricu sa zapada.Pa,da vidim da li ce sad Makedonija da bude "izolovana".

(ponedeljak, 01. okt 2018, 07:34) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Narod Makedonije Odgovorio.....

Narod Makedonije odgovorio referendumom NE za NATO i NE I za EUu…..Pero

(ponedeljak, 01. okt 2018, 00:46) - Дејан [neregistrovani]

Све је јасно

Референдум је необавезујући и они који су изгубили већ најављују да настављају путем који су зацртали. Па зар имате бар трунку савести да слушате вољу грађана?

(nedelja, 30. sep 2018, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

Zaev je zavrsio svoju politicku karijeru

Narod je Zaeva poslao u politicku penziju,pa neka mu sada SAD i EU nadju posao.

(nedelja, 30. sep 2018, 22:43) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Ako ne uspe referendum Zaev je obecao da ce dati ostavku.Ako ne neka Ivanov raspusti skupstinu.

(nedelja, 30. sep 2018, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Zaev da bude konstruktivan

I prizna i sebi i svetu da je referendum neuspesan i da je vecina gradjana Makedonije protiv promene imena Republike Makedonije i protiv njegove politike i njegovih albanskih partnera i zapadnih mentora

(nedelja, 30. sep 2018, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Pamet u glavu Makedonci

Ako budete imali vanredne izbore, pazite koga birate...