Neuspeo referendum u Makedoniji

Predsednik makedonske Državne izborne komisije rekao je da je jasno da nije postignuta neophodna izlaznost da bi današnji referendum uspeo (50 odsto + 1). Podaci Građanske koalicije Most pokazuju da je glasalo 36,6 odsto upisanih birača. Posle prebrojanih 85,71 odsto glasova, "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih, dok je 5,82 odsto bilo protiv. Ako ne uspemo u Sobranju da obezbedimo većinu za ustavne promene, ići ćemo na vanredne izbore, poručio je premijer Zoran Zaev.

23.50 – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno. "Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene", napisao je Stoltenberg na svom Tviteru

23.15 – Zoran Zaev je održao večeras još jednu konferenciju na kojoj je poručio da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako ne uspe u tome, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra, rekao je Zaev.

23.00 – Na osnovu 85,71 odsto prebrojanih listića, "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih, a "protiv" 5,82 odsto građana. 

22.40 –  Predsednik Državne izborne komisije je potvrdio da nije postignuta neophodna izlaznost. "Jasno je da odluka nije donesena", rekao je Oliver Derkoski i dodao da se očekuje da će izlaznost biti između 36 i 37 odsto, prenosi Rojters. Građanska koalicija Most saopštila je da je izlaznost 36,6 odsto.

21.30 – O referendumu se oglasilo i grčko ministarstvo spoljnih poslova. Poručuju da Grčka ostaje privržena sporazumu Skoplja i Atine, iako je ishod referenduma kontradiktoran: Izašli su glasali za promenu imena, ali nije dovoljno građana dalo svoj glas.

20.45 – Prema prvim preliminarnim podacima sa 20 odsto obrađenih biračkih mesta, "za" je glasalo 91,03 odsto izašlih, dok je protiv bilo 6,03 odsto birača.

20.30 – Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da su "građani koji nisu izašli na glasačka mesta poslali najglasniju poruku – 'Ovde žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su Makedonci'".

20.05 – Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev nije komentarisao malu izlaznost, ali je poručio da očekuje da je većina građana glasala "za". Ako poslanici VMRO-DPMNE ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore, rekao je Zaev. Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je rekao da su građani danas postavili temelje buduće Makedonije.

19.40 – Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja reporter RTS-a.

19.15 – Do 18.30 je na referendum izašlo 34,09 odsto upisanih birača, javlja Plusinfo, pozivajući se na podatke Državne izborne komisije.

19.00 – Zatvorena glasačka mesta. 

Predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski je potvrdio da referendum nije uspeo. Odgovor na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke" dalo je 36,6 odsto upisanih birača, pokazuju podaci Građanske koalicije Most.

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Referendum je uspešan samo ako je zabeležena izlaznost iznad 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

Premijer Zoran Zaev je ipak poručio da su građani glasali za promenu imena države i da poslanici VMRO-DPMNE to moraju da poštuju, ili će se pak ići na vanredne izbore.

Komesar za proširenje EU Johanes Han je čestitao građanima. "Sa značajnim brojem glasova 'za', postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države", ocenio je Han. 

Protivnici referenduma za to vreme slave na ulicama zbog slabog odziva birača, a lider opozicije Hristijan Mickoski je poručio da su građani koji nisu izašli na izbore zapravo poslali najglasniju poruku. Zaevu je poručio da se, umesto za izbore, spremi za političku penziju.

Inače, na parlamentarnim izborima 2016. godine glasalo je preko 66 odsto birača, dok je na referendumu na kom su se građani izjašnjavali o tome da Makedonija bude samostalna država 1991. glasalo preko 76 odsto građana.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво