Neuspeo referendum u Makedoniji

Predsednik makedonske Državne izborne komisije rekao je da je jasno da nije postignuta neophodna izlaznost da bi današnji referendum uspeo (50 odsto + 1). Podaci Građanske koalicije Most pokazuju da je glasalo 36,6 odsto upisanih birača. Posle prebrojanih 85,71 odsto glasova, "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih, dok je 5,82 odsto bilo protiv. Ako ne uspemo u Sobranju da obezbedimo većinu za ustavne promene, ići ćemo na vanredne izbore, poručio je premijer Zoran Zaev.

23.50 – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno. "Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene", napisao je Stoltenberg na svom Tviteru

23.15 – Zoran Zaev je održao večeras još jednu konferenciju na kojoj je poručio da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako ne uspe u tome, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra, rekao je Zaev.

23.00 – Na osnovu 85,71 odsto prebrojanih listića, "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih, a "protiv" 5,82 odsto građana. 

22.40 –  Predsednik Državne izborne komisije je potvrdio da nije postignuta neophodna izlaznost. "Jasno je da odluka nije donesena", rekao je Oliver Derkoski i dodao da se očekuje da će izlaznost biti između 36 i 37 odsto, prenosi Rojters. Građanska koalicija Most saopštila je da je izlaznost 36,6 odsto.

21.30 – O referendumu se oglasilo i grčko ministarstvo spoljnih poslova. Poručuju da Grčka ostaje privržena sporazumu Skoplja i Atine, iako je ishod referenduma kontradiktoran: Izašli su glasali za promenu imena, ali nije dovoljno građana dalo svoj glas.

20.45 – Prema prvim preliminarnim podacima sa 20 odsto obrađenih biračkih mesta, "za" je glasalo 91,03 odsto izašlih, dok je protiv bilo 6,03 odsto birača.

20.30 – Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da su "građani koji nisu izašli na glasačka mesta poslali najglasniju poruku – 'Ovde žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su Makedonci'".

20.05 – Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev nije komentarisao malu izlaznost, ali je poručio da očekuje da je većina građana glasala "za". Ako poslanici VMRO-DPMNE ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore, rekao je Zaev. Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je rekao da su građani danas postavili temelje buduće Makedonije.

19.40 – Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja reporter RTS-a.

19.15 – Do 18.30 je na referendum izašlo 34,09 odsto upisanih birača, javlja Plusinfo, pozivajući se na podatke Državne izborne komisije.

19.00 – Zatvorena glasačka mesta. 

Predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski je potvrdio da referendum nije uspeo. Odgovor na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke" dalo je 36,6 odsto upisanih birača, pokazuju podaci Građanske koalicije Most.

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Referendum je uspešan samo ako je zabeležena izlaznost iznad 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

Premijer Zoran Zaev je ipak poručio da su građani glasali za promenu imena države i da poslanici VMRO-DPMNE to moraju da poštuju, ili će se pak ići na vanredne izbore.

Komesar za proširenje EU Johanes Han je čestitao građanima. "Sa značajnim brojem glasova 'za', postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države", ocenio je Han. 

Protivnici referenduma za to vreme slave na ulicama zbog slabog odziva birača, a lider opozicije Hristijan Mickoski je poručio da su građani koji nisu izašli na izbore zapravo poslali najglasniju poruku. Zaevu je poručio da se, umesto za izbore, spremi za političku penziju.

Inače, na parlamentarnim izborima 2016. godine glasalo je preko 66 odsto birača, dok je na referendumu na kom su se građani izjašnjavali o tome da Makedonija bude samostalna država 1991. glasalo preko 76 odsto građana.

broj komentara 42 pošalji komentar
(utorak, 02. okt 2018, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

Langsam

Polako, polako IZGLASAĆE BJRM članstvo u NATO sa imenom Severna ili bez njega.Ali su Grci u pravu samo Makedonija ne može.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

Vazalizacija

Dakle da postanemo vazali mirnim putem, tako

(ponedeljak, 01. okt 2018, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

re. Rambuje

Pisete nepovezano i kontradiktorno. O ovako ozbiljnoj temi morate biti precizniji. Zar vi zaista mislite da je normalno da vam neko seta i kontrolise celokupnu teritoriju? Po vama je u redu da budete okupirani i ponizeni, uz dobrovoljan pristanak na to? Tako da bih ipak rekao da niste nista procitali. I ne zaboravite...autonomiju i prava manjina kakvu su imali Albanci na Kosovu na svetu nije bilo. Oni su vec prakticno bili drzava u drzavi, ali nije u tome bio problem, a jos manje se radilo u istinskoj briga Zapada za nekakakva prava Albanaca. Oni su hteli da okupiraju deo nase teritorije, ovo sa KiM im je bio podmukao izgovor. Tako da, do daljnjeg cemo cekati. I docekati.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

kicma

dokazali ste da imate kicmu.bravo.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 08:26) - anonymous 1950 [neregistrovani]

Birači

Eto ni Talat Džaferi nije upisan u birački spisak Makedonije i još par stotina hiljada Albanaca koji bi da Budu Severnomakedonci. Sledeći referendum će im biti uskoro i to sa pitanjem da li prihvataju ime Istočna Albanija. I eto ostvari se ona "jadna ti je ona država kojoj je Albanija zapad". I tako nastavljaju se igre bez granica moćnika sa zapada...

(ponedeljak, 01. okt 2018, 08:25) - anonymous [neregistrovani]

Da nije ...

NATO tu, vec bi vi bili za trecinu teritorije manji.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 08:04) - anonymous [neregistrovani]

Makedonci...

.....nisu ni izasli na referendum.I ko je glasao "ZA"?

(ponedeljak, 01. okt 2018, 01:25) - anonymous [neregistrovani]

Rambuje

Dobro je sto nismo potpisali nista u Rambujeu. Evo, danas nemamo NATO na Kosovu (koje je inace nase 100%). Naravno da sam citala o Rambujeu, i koliko je meni poznato ne postoji zvanicni dokument na koji Srbija (tj Jugoslavija) nije stavila potpis, vec niz predloga, niz ponuda, zahteva koji su se smenjivali tokom pregovora, dok nisu propali. Da je prihvaceno tada da se dozvoli NATOu da dodje, da se Albanci i Srbi nakon tri godine opredele....prvo ne bi bilo bombardovanja i stradanja. Drugo, problem Kosova bi bio resen tada, i ne bismo kao ruinirana zemlja, bez mnogih zivota, i dalje vrteli jednu istu plocu skoro dve decenije. Zapad nije fer, ali je transparentan. Prva ponuda im je uvek najbolja.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 00:55) - Banja Luka [neregistrovani]

Odg: Stara prica

Nije Alija dobio rat, nego ga je napravio.

(ponedeljak, 01. okt 2018, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

makedonci

E, svaka vam cast Makedonci. Snazna poruka zapadu da se ne moze igrati za njima. Bravo. E pa sad ste dokazali da stvarno zasluzujete svoju drzavu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">