Ivanov odbio da stavi potpis na dogovor o novom imenu Makedonije

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije. Ivanov je poručio da je njegov stav konačan i da se neće promeniti pod bilo kakvim pritiscima i akcijama. Građani, a ne Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, uzvraća vlada u Skoplju.

Đorđe Ivanov je rekao da je obavešten o novom predlogu imena za Makedoniju i da je on "štetan i protivustavan", prenosi portal Plusinfo.

Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer, Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

"Ovaj dogovor otvara mnogo više problema nego što ih rešava", dodao je Ivanov, ocenivši taj dokument kao "najštetniji dogovor u istoriji".

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparnetno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

Prema njegovim rečima, Grčka je uspela da ostvari svoje maksimalističke zahteve.

Kako je ocenio, sporazumom Zaeva i Ciprasa nije garantovan makedonski indentitet, već se poništava 27 godina nezavisnosti. 

"Tekst sporazuma za Makedoniju predviđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

"Sve što je sveto u Makedoniji je pogaženo", rekao je Ivanov, poručivši da EU i NATO ne smeju "davati alibi za loš dogovor".

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da iznudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum nastoji se da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov: Neće me primorati pritiscima 

Naglasio je da će se kao predsednik Makedonije zalagati za pronalaženje rešenja, poručivši makedonskom narodu da se ne plaši.

"Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja. 

"Za ljubav naših predaka, onih koji su čista srca stvorili vekovnu težnju jedne, naše jedine Makedonije, uzdignite se. Istorija nezavisne Makedonije je izbrisana. Sporazumom je uskraćeno pravo nerođenima da budu Makedonci. Ovaj sporazum deli društvo umesto da ga ujedinjuje", poručio je Ivanov. 

Napomenuo je da je njegov stav konačan i da se neće promeniti pod bilo kakvim pritiscima i akcijama. "Neću podržati niti potpisati ovaj štetan tekst", zaključio je Ivanov.

Vlada: Građani, a ne Ivanov odlučuju o budućnosti Makedonije

U međuvremenu, vlada u Skoplju saopštila je da građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja – Republika Severna Makedonija.

Vlada je navela da Ivanov nema osećaj odgovornosti i da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i njenim građanima i direktno radi protiv jačanja makedonskog identiteta, prenosi MIA.

Kako se ocenjuje u saopštenju, Ivanov nije posvećen nalaženju rešenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet za građane.

Umesto što koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike. Mi odlučujemo sami o sebi i to su konačno priznali svi susedi, Grčka i međunarodna zajednica. Taj sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet jednom zauvek", poručuje se u saopštenju kabineta Zorana Zaeva.

Protivnici dogovora okupili su se ispred zgrade Sobranja u centru Skoplja gde traže ostavku članova makedonske vlade.

Zaev i Cipras postigli su dogovor, prema kojem će se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime bi trebalo da se koristi za sve namene. 

Ivanov je prethodnih meseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je oko njega okupljena.

Makedonski predsednik bio je žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakon o upotrebi albanskog jezika.

broj komentara 26 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2018, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

северна македонија

мож да бидне ал не мора да значи

(četvrtak, 14. jun 2018, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

Makedonci

Pa stvarno..ko ste vi zapravo????Svi znamo da je Aleksandar Makedonski bio Grk...a ne juzni Slaven....on Makedonac Slaven isto ko sto je Nikola tesla Hrvat katolik.......Vi ste kraj svoje drzavnosti kao i Milo Djukanovic.....potpisali svojim priznanjem tkz Kosove........tek ce vam doci racun na naplatu......Iskreno mi vas je zao.......

(četvrtak, 14. jun 2018, 09:16) - Ђорђе [neregistrovani]

Република Македонија

Република Македонија, без тог "северна". Нема јужне. И точка.

(četvrtak, 14. jun 2018, 08:53) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Prevara ili gluma

Nije ovde u pitanju IME ili prezime ovde se igra prevara ,,prevariti narodu Makedonije ,,jer,prava prednja drzave ,jeste "Albanizacija "Makedonije koja ide napred i niko ne moze zaustaviti,,Izgleda da, Skopje se predao
Zapadu….Ipak, ja se nadam,da ce makedonci se izvuciti
iz ove krize….Pero

(četvrtak, 14. jun 2018, 07:17) - Dr.Top [neregistrovani]

Makedonac

Ivanov treba da bude srećan što su Grci uopšte pristali da se sponene rijeć Makedonija.

(četvrtak, 14. jun 2018, 07:09) - anonymous [neregistrovani]

Нова битка на Марици!!!

Македонци су се нашли у сличној ситуацији као 1371 године пред битку на Марици. Тада је њихово руководство подлегло идејама страних агентура-Беча и кренули да покажу свету како су они паметни и моћни и како ће они заусзавити силну турску војску. Пуни себе и несвесни последица, кренули су у авантуру која их је скупо коштала.
И ова авантура коју су започели пре 27 година коштаће их скупо.

Лицитација са именом ће се наставити, све док се народ не замори и прихвати било које име, па макар оно било и Бугарска.

(četvrtak, 14. jun 2018, 07:00) - Ivan [neregistrovani]

Gde su Zapadna, Istocna i Juzna Makedonija?

"Severna Makedonija", kakvo ponizavanje! Automatski asocira da postoji i neka "juzna Makedonija", koja je jelte u Grckoj, a obe teritorije tradicionalno naseljene uglavnom srpskim stanovnistvom koji su u zadnjih 100 godina postali Makedonci tj. Grci. Elementarno nepoznavanje istorije i sustine, al politicka korektnost je danas svetinja izgleda i podmetnuto seme nekog novog konflikta u buducnosti. Nista novo.

(četvrtak, 14. jun 2018, 06:39) - anonymous [neregistrovani]

Po hitnom postupku

Neka izaberu novog predsednika koji ce potpisati. Nema druge.

(četvrtak, 14. jun 2018, 05:51) - Rados [neregistrovani]

Istorija

Vratite staro ime koje ste imali dok Tito da drugovima nije poceo da crta granice. Srbija se nece protiviti da se Vasa drzava zove kao i ranije: Juzna Srbija

(četvrtak, 14. jun 2018, 04:23) - anonymous [neregistrovani]

Alal vera ....

.... Non pasaran ... rekao Ivanov .. i ... tacka.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">