Заев: Имамо историјски договор – Република Северна Македонија

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је председнику Прокопису Павлопулосу да је постигнут договор са Скопљем око будућег имена Македоније, пише Та неа. Македонски премијер Зоран Заев је договор описао као историјски, наводећи да је договорено име – Република Северна Македонија. "Нема више Бивше Југословенске Републике Македоније", рекао је Заев.

Скопље и Атина су решили проблем имена Македоније, рекао је грчком председнику Прокопису Павлопулосу премијер те државе Алексис Ципрас, чиме је, практично, затворен 27 година дуг спор две државе.

"Доносим добре вести. Малопре ми је стигао одговор премијера Бивше Југословенске Републике Македоније. Постигли смо споразум који испуњава све услове које је поставила грчка влада", рекао је извор у грчкој влади.

Договор је потврдио и македонски премијер Зоран Заев, који је, обраћајући се нацији, рекао да су две стране "постигле историјски договор којим ће бити потврђен македонски културни и етички идентитет".

"Ову шансу храбро и смело морамо да искористимо. Не желимо поразе, већ победе. Имамо историјско, вековно решење спора између Грчке и Македоније. У нашим рукама је кључ за отварање економске перспективе и бољег живота грађана Македоније. Овим решењем јачамо национални идентитет", рекао је Заев, најављујући да ће тај договор бити потврђен на референдуму. 

Македонски премијер, који се нацији обратио праћен свим министрима, рекао је да је тим договором у историју отишло и име "Бивша Југословенска Република Македонија". 

Непосредно пред обраћање нацији, договор Заева и Ципраса подржала је најснажнија албанска партија у Македонији, Демократска унија за интеграције Алија Ахметија.

Шеф македонске дипломатије Никола Димитров ће у среду пре подне о договору обавестити и председника те државе Ђорђа Иванова. 

На вести из Атине и Скопља одмах је реаговала и Европска унија, чији ће амбасадори у среду у Бриселу расправљати о том питању.

Пристанком да се Македонија убудуће зове "Република Северна Македонија", Грчка се обавезала, уз додуше озбиљан притисак ЕУ, Немачке и САД, да одустане од блокаде македонског пута ка ЕУ и НАТО-у.

Договор Скопља и Атине поздравили су и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, као и специјални изасланик УН Метју Нимиц који је одлуку о имену назвао "узајамно корисним решењем за шири регион".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво