Ivanov odbija da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati ukaz o primeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi agencija MIA.

Pošto je Sobranje sinoć, bez rasprave o više od 35.000 amandmana opozicije, usvojilo taj zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savest.

"Zakon o upotrebi jezika na način na koji je napisan i izglasan izaziva potpunu blokadu u radu institucija. U uslovima blokade institucija, verovatnoća je velika za otvaranje pitanja redefinisanja našeg ustavnog poretka", rekao je Ivanov.

Predsednik smatra i da je pomenuti zakon "nepravedan, represivan i favorizuje samo jedan jezik".

"Tako će prouzrokovati tenzije i predstavljati pretnju međunacionalnom suživotu. Kao predsednik države to neću dozvoliti. Stoga, neću potpisati uredbu o proglašenju ovog zakona usvojenog u ovom obliku", rekao je predsednik Ivanov kasno sinoć u obraćanju javnosti.

Ivanov je uputio ozbiljne optužbe na račun premijera Zorana Zaeva i parlamentarne većine.

"Ovaj zakon je izraz tiranije parlamentarne većine u odnosu na većinu građana Makedonije. Većina ljudi nikada nije glasala, niti bi glasala za politički program koji obezbeđuje takav zakon, koji je neustavan, antidržavni i štetan. Takav nepravedan zakon ne zaslužuje da se zove zakon", rekao je Ivanov.

Ivanov nema pravo na novi veto? 

Makedonski predsednik je ranije već iskoristio pravo veta za Zakon o jezicima. Mediji tvrde, pozivajući se na Ustav, da Ivanov potpisivanje može da odbije samo jednom.

"Predsednik može da odluči da ne potpiše dekret o proglašenju zakona, ali samo nakon prvog glasanja. Prema članu 75 Ustava Republike Makedonije, nakon vraćanja zakona u parlament, poslanici ga ponovo razmatraju i ako ga usvoje većinom glasova ukupnog broja poslanika, predsednik je obavezan da potpiše dekret o proglašenju", navodi makedonski portal Žurnal na albanskom jeziku.

U Ustavu se, međutim, ne daje odgovor na pitanje šta ako predsednik ni drugi put ne potpiše zakon.

Pozivajući se na tumačenje pravnih stručnjaka, portal piše da je moguće da zakon odmah bude objavljen u Službenom listu radi pokretanja zvanične procedure ili podnošenja zahteva Ustavnom sudu da utvrdi nadležnosti i sprovede upravni postupak.

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi izjavio je da će Ivanov prekršiti Ustav ukoliko ne potpiše ukaz.

Džaferi na konferenciji za novinare nije, međutim, želeo da komentariše šta će se dogoditi ukoliko Ivanov, ipak, ne potpiše zakon.

"Neću da komentarišem šta će se desiti ako ne potpiše. Član 75 Ustava Republike Makedonije je takođe jasan i kaže da, ako većina od ukupnog broja poslanika glasa, što je slučaj sa ovim zakonom, predsednik je u obavezi da potpiše ukaz o njegovom proglašenju. Ukoliko to ne učini, krši Ustav", rekao je Džaferi.

Džaferi nije želeo da komentariše ni najavu lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da će protiv njega podneti prijavu za flagrantno kršenje Ustava i zakona.

Politički analitičar Petar Arsovski rekao je za RTS da zakon sam po sebi pogoršava političku situaciju i da je pravi nestabilnom. Međutim, Arsovski ne očekuje neku vću destabilizaciju u Makedoniji.  

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donelo ovaj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju Zakona o jezicima prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

Zbog podignutih tenzija nakon usvajanja Zakona, oko zgrade Sobranja u Skoplju i danas su preventivno podignete bezbednosne mere.

Broj pripadnika policije povećan je juče u Skoplju i više gradova u Makedoniji, saopšteno je iz MUP-a, prenosi televizija Telma.

Inače, prošle noći u Vinici je zapaljeno vozilo poslanice Slavice Šumanski Mitve.

broj komentara 34 pošalji komentar
(petak, 16. mar 2018, 09:56) - R. Zivkovic.Rottredam [neregistrovani]

jezik

Secam se reci Kira Gligorova prilikom referenduma o odvajanju Makedonije od Jugoslavije:Nemojte nasedati na srpsku propagandu da ce nam Albanci doci glave, tako da nama Makedoncima ne preti opasnost od Albanaca, ali nam preti opasnost od severnog suseda misli se na Srbiju.Cim se odvojise ubise srpskog vojnika na nasoj granici za izjavom da je patrola presla granicnu liniju.To niko ne pominje.E sad steta sto Kiro nije ziv da se uveri od kuda im preti opasnost?

(petak, 16. mar 2018, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Naivni ste , braćo!

Braćo Makedonci, ispadoste naivni!U želji da lepše živite, mislite ulazak u NATO je rešenje!Znamo, svi mali narodi zavise od većih, i sa nekim moraš biti u igri ( ili Rusija ili Ameri ).Ali, po koju cenu neke stvari treba dobiti, zar po cenu gubljenja sopstvenog identiteta!Ovde se pravi velika Albanija, a svi smo mi samo marionete velikih zemalja i njihovih interesa!!Zato je Juga i pukla, bili smo dovoljno jaki sami za sebe!A, sada.....

(petak, 16. mar 2018, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

ha ha ha

Pazi molim te, predsednik ustavnog suda ne zeli da se izjasnjava da li je Zakon o jeziku ustavan ili nije (a naravno da nije), ali zato istice da je Ivanov DUZAN da potpise ukaz. Ako se nastavi ovako, nece ovo na dobro izaci.

(petak, 16. mar 2018, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

@Za 20 g. Albanski ce biti prvi jezik...

A na osnovu cega tvrdite da ce albanski jezik biti prvi u sluzbi za 20. godina?Te price, kako Albanci samo sto nisu zavladali Balkanom, slusamo odavno.Ali situacija na terenu je malo drugacija.Ni Albancima ne cvetaju ruze kao sto neki misle, natalitet im je manje-vise isti kao i kod drugih naroda na Balkanu, ali se zato Albanci iseljavaju sa Balkana vise od svih drugih naroda sa ovih prostora.Ne znam da li vam je poznato da je Republika Albanija poslednjih 20. godina 'izgubila' 30% stanovnistva tako da sada u samoj Albaniji zivi manje od 3 miliona stanovnika...

(petak, 16. mar 2018, 08:56) - Доналд Трумп [neregistrovani]

Де има сила, нема правда

Све се доноси на силом и уценом.Нико не пита македонски народ.Сменили су Груевски на силу, сад га и Зајев терају да ради под притисак.Америка је бескурпулозна у нјиховим уцена и остварања своју геополитичку циљ на Балкану.Албанаца нема ни 20 посто у Македонији!!!

(petak, 16. mar 2018, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

@Makedonija se blizi kraju

Tesko da bi Albanci ista mogli sami da naprave, cak su im i drzavu stvorili Britanci da bi sprecili izlazak Srbije na more. Iza svega sto se desava na Balkanu stoje mnogo krupniji igraci od Albanaca, Albanci su samo 'sahovske figure' a plan je 'skrckan' u nekoj drugoj kuhinji.
Ali svemu tome ce jednog dana doci kraj. Iz prostog razloga jer je nemoguce davati bezrezevrnu podrsku Albancima, koji imaju teritorijalne pretenzije prema svim susednim drzavama, a pritom ocekivati od istih tih drzava (Grcka, Srbija, Makedonija, Crna Gora pa i Bugarska) da budu uz Ameriku.

(petak, 16. mar 2018, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

@Tri

Netacno je da u Makedoniji zivi 20% Albanaca.Da ih ima toliko ne bi skoro 20. godina bojkotovali popis stanovnistva, a bojkotuju ga upravo iz razloga jer znaju da ih nema toliko koliko tvrde da ih ima pa im ta brojka od 20% svojevrsno dodje kao neki kec u rukavu koji svako malo potezu.Na Balkanu je rasprostranjen mit o Albancima sa 10+ dece, sto je daleko od istine. Evo samo jedan primer.Da ih je brojalo 100.000 1918-te god. pa do 2018 i racunamo 20 godina po pokolenju oni bi se pet puta u sto godina upetostrucili.100.000, 500,500, 2.500.000, 12. 500. 000, 62. 500.000.

(petak, 16. mar 2018, 07:54) - anonymous [neregistrovani]

NATO

Jedina garancija da Makedonija neće doživeti sudbinu Srbije, odnosno da neće biti podeljena a zapadna Makedonija doživeti sudbinu Kosova, je članstvo Makedonije u NATO.Preskupa je cena vernosti Srbije i Srpskoga naroda Rusiji i ruskom prijateljstvu.Pitanje je šta se dobija a šta gubi iz sve ukupne jednačine.Bez cene kvadratnog metra na Kosovu, samo rudna bogatstva se procenjuju na više hiljada milijardi eura.Gde je utrošak i cena izgrađene infrastrukture koje je vekovima gradila Srbija i srpski građanin na Kosovu.Generacije Srba su štedeli i ziveli siromašnije zbog toga. I sada....to je oteto.Cena prevelika, ali zato je Rusija uzvratila velikodušno sa polovnim migovima koje je umesto na otpad poslala Srbiji.E moja braćo, uzmite digitron i preračunajte, šta se dobija i šta gubi.Zato je Makedonija okrenuta NATO savezu a ne Rusiji.Neka se niko ne laže da će Rusija ikome pomoći ako bude u nevolji kao Srbija sada.Mi smo samo sitna moneta za potkusurivanje računa velikih sila i ništa više.

(petak, 16. mar 2018, 06:13) - Radovan Mladić [neregistrovani]

sve se vraća sve se plaća

Šta bi na sve rekao "veliki" vizionar i političar Kiro Gligorov, koji odvoji Makedoniju od Srbije?

(petak, 16. mar 2018, 01:30) - Gevara Ce [neregistrovani]

Doslo njima do KiM...

Nema albanaca ni 15% u MK. Lazu. Popis nije prosao, bojkotovali su ga albanci. Da je odgovarao njima, onda bi prosao, nisu ga makedonci bojkotovali. Saberite stanovnistvo gradova gde ima albanaca u MK i racunajte da tamo nema makedonaca, roma, srba, vlaha i sta vec. Opet nemate 30% albanaca u MK. Ovo je strasno sta rade amerikanci. Ovo je silom, menjaju kako im se prohte. I posle zasto su priznali makedonci KiM. Ko ih pita, menjaju im ime, nagurase im albanski drugi jezik. Veru ce da im promene ako rese da potrose jos koje milionce... Svi u MK sad veruju da ce med i mleko da potece kad se udje u NATO. To je prica. Kao bilo je tesko, e sad progutacemo zabu, al posle ce da bude raj. Slatke reci vode u propast!