REKOM: Grabar Kitarović treba da podrži inicijativu

Koalicija za REKOM zatražila je od Hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se pridruži većini lidera na Balkanu i podrži inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ (REKOM).

Delegati su pozvali  Kolindu Grabar Kitarović da nastavi s podrškom Inicijativi za REKOM koju je pružao bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, uz čiju stručnu podršku je pripremljen nacrt Statuta REKOM-a.

"Mi kao predstavnici Koalicije za REKOM molimo Vas da imate u vidu činjenice koje su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu (MKSJ), sudovi u Hrvatskoj i regiji, kao i rezultate istraživanja Centra za suočavanje s prošlošću 'Dokumenta' i Fonda za humanitarno pravo", navodi se u otvorenom pismu upućenom predsednici Hrvatske.

Podaci, kako se dodaje, pokazuju da su identitet i okolnosti smrti najmanje 10.000 žrtava u ratu na teritoriji Hrvatske već utvrđeni te da nema nijednog razloga da žrtve rata u Hrvatskoj ne dobiju regionalno priznanje i ne budu "zajedničke žrtve".

Navode da su kroz četvorogodišnji konsultacijski proces formulisani ciljevi, zadaci, nadležnosti, trajanje i procedure rada buduće komisije. 

Konačnu verziju Statuta budućeg REKOM-a usuglasili su specijalni izaslanici predsednika postjugoslavenskih zemalja i Predsedništvo BiH. 

"Kako bi REKOM neposredno doprineo pomirenju, sama inicijativa mora dobiti saglasnost država, i to pre svega kroz potpisivanje međuvladinih sporazuma o osnivanju REKOM-a, a predstojeći sastanak lidera zapadnog Balkana u Londonu u julu 2018. prilika je za to", navode iz Koalicije.

Sporazum o osnivanju REKOM-a  

Koalicija za REKOM je 27. januara u Sarajevu održala VIII. Skupštinu čiji delegati su pozdravili spremnost većine lidera postjugoslavenskih zemalja da na sastanku na vrhu u okviru Berlinskog procesa u Londonu potpišu Sporazum o osnivanju REKOM-a i time aktiviraju član 49. nacrta Statuta REKOM-a o preduzimanju priprema za osnivanje Komisije (REKOM).

Koalicija za REKOM poziva predsednicu Hrvatske i predsednika Slovenije te predsednike država članica EU-a, da se pridruže predsednicima Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije i bošnjačkom članu Predsedništva BiH i imenuju lične izaslanike za pisanje Sporazuma o osnivanju REKOM-a, koji bi premijeri postjugoslavenskih zemalja potpisali na sastanku na vrhu u okviru Berlinskog procesa u Londonu 2018. godine i time stvorili uslove da Statut REKOM-a, u razumnom roku, stupi na snagu.

U ime Koalicije za REKOM pismo hrvatskoj predsednici potpisali su: Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo Beograd, Vesna Teršelič, Centar za suočavanje s prošlošću "Dokumenta" Zagreb i Žarko Puhovski, zagovarač inicijative za REKOM.

U saopštenju se podseća, da su 2008. godine organizacije civilnog društva iz cele bivše Jugoslavije osnovale regionalnu koaliciju s ciljem pomirenja, a koja danas okuplja preko 2.000 organizacija i pojedinaca.

U okviru nje pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ (REKOM).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво