Bandić za predsednika: Radiću kao konj!

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ulaskom u izbornu trku za predsednika Hrvatske izbačen iz Socijaldemokratske partije. "Radiću kao konj za Hrvatsku", nesvakidašnja poruka najnovijeg predsedničkog kandidata.

U trku za predsednika Hrvatske od jutros se uključio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zbog toga smesta izbačen iz glavne opozicione stranke Socijaldemokratske partije (SDP).

U svojevrsnoj predstavi na Sljemenu, vrhu planine Medvednice iznad Zagreba, ekscentrični gradonačelnik Bandić je u sedam časova novinarima obnarodovao da će u predizbornoj kampanji obići svako selo i grad i "kao konj raditi za Hrvatsku".

Rekavši da će 12. novembra krenuti iz pograničnog mesta Ilok u Sremu da uzore Hrvatsku, da će svako dete dobiti fudbalsku loptu, Bandić je rekao i da je "nakon oca domovine i građanina predsednika vreme za hrvatskog predsednika".

Rekavši da oslobođen bilo kakvih stranačkih okova kreće u predsedničku trku, Bandić je najavio da će ujediniti ideje Ante Starčevića, političara iz 19. veka, koji se smatra utemeljiteljem hrvatske državnosti, Stjepana Radića, koji je u 20. veku osnovao Hrvatsku seljačku stranku, hrvatski antifašizam i afirmaciju Domovinskog rata.

Prva reakcija stigla je iz SDP-a, koji je saopštio da je Bandić objavljivanjem kandidature za predsednika Hrvatske, aktivirao automatsku primenu člana statuta stranke, čime su mu prestala članska prava obaveze i funkcije koje je imao u partiji.

Bandić "socijalno osetljiv"

Bandić je dobio i prvu podršku od male Stranke umirovljenika koja je saopštila da penzioneri u Zagrebu žive bolje nego u drugim delovima zemlje, što pokazuje socijalnu osetljivost Bandića i gradskih vlasti.

I po najnovijim anketama kandidat SDP Ivo Josipović i dalje ima ubedljivo najjaču podršku birača od 24,9 odsto ispitanih, mada ona postepeno pada jer je u oktobru iznosila 27,1 odsto.

Slede Bandić sa 14,5 i nezavisni kandidat Nadan Vidošević sa 13,4 odsto glasova, kojima podrška raste.

Na četvrtom mestu nalaze se kandidat HDZ-a Andrija Hebrang koga podržava 9,4 odsto ispitanih, a peta je kandidatkinja Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić s podrškom od 8,6 odsto ispitanih.

Svi ostali koji su najavili kandidaturu, njih desetak, imaju podršku manju od četiri odsto.

Kandidati do 16. novembra moraju da skupe po 10.000 potpisa i predati ih državnoj komisiji koja će 18. novembra proglasiti važeće kandidature i rešavati eventualne žalbe.

Potom kreće kampanja koja traje do ponoći 24. decembra, nakon čega nastupa predizborna tišina.

Ukoliko niko u prvom izbornom krugu ne osvoji 50 odsto i jedan glas, drugi krug će biti održan 10. januara 2010. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара