Ruske državne televizije odvraćaju turiste od Crne Gore

Nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO "žrtvuje" svoje ekonomske odnose sa Rusijom, na ruskim državnim televizijama emitovane su reportaže čija je poruka da Rusi ne treba da posećuju tu zemlju.

U prilogu o "Jednom koraku Crne Gore od NATO-a", emitovanom u utorak, uoči ratifikacije ulaska Crne Gore u tu vojnu alijansu u Američkom senatu, državni televizijski kanal Rusija navodi da u Crnoj Gori danas "žestoko potiskuju protivnike ulaska u NATO" i da je to "već uticalo na investicionu klimu".

"Ruski biznis napušta zemlju, turizam nazaduje, a oslobođeno mesto veoma brzo zauzima kriminal. Gubimo Crnu Goru", navodi se u prilogu TV Rusija.

U reportaži se navodi da je Budva još nedavno bila "raj za ruske investitore, ali da je politika crnogorskih vlasti prema Rusiji počela da se menja, zbog čega je cela turistička zona Crne Gore pala u tešku depresiju".

"Zbog jačanja kriminala, čak ni sami Crnogorci ne savetuju svojim prijateljima da dolaze. Čiste plaže ovde su retkost. Povećanje kriminala i rast rusofobije neće povećati želju ruskih turista da je posete", navodi se u reportaži.

TV Zvezda, glasilo ruskog Ministarstva odbrane, 25. marta je objavila reportažu "Kriminal, minska polja i infektivne bolesti: Zašto Crna Gora postaje opasna za turiste?".

U njoj se navodi da se Crna Gora smatrala "jednom od najprivlačnijih zemalja za turizam", zbog neverovatne lepote, divnih plaža, dobre klime i razvijene infrastrukture, ali da je "u poslednje vreme situacija počela da se menja".

"Tamo više nije bezbedno. To se vidi iz novosti – negde bombama gađaju spomenike, hapse Ruse ne zna se zašto, opozicija preti masovnim protestima. A Crna Gora, koja se sprema da uđe u NATO, obećala je Rusima bezbedan odmor posle ulaska u Alijansu", navela je TV Zvezda.

Ta televizija je, upozoravajući "na opasnosti koje mogu da očekuju turisti" pri dolasku u Crnu Goru, i pozivajući se na "uputstva" pojednih ruskih portala, navela da "treba izbegavati razgovor sa nepoznatim ljudima i da se treba odmarati samo na mestima gde ima policije".

"Posebno opasna teritorija je granica s Albanijom i u slučaju da putujete automobilom, izbegavajte lokalno stanovništvo i ljude koji kod vas izazivaju sumnju", navodi ta televizija u izveštaju, pozivajući se na neimenovane eksperte.

U izveštaju se navodi da postoje i "prirodne opasnosti", kao što su obilje morskih ježeva, meduza i otrovnih zmija i odrona kamenja na putevima. Pored toga, u izveštaju se upozorava da je voda "potpuno nekvalitetna" i da nije za piće, a da turisti to ne znaju.

U znak protesta zbog tih reportaža, na Fejsbuku je osnovana grupa na ruskom jeziku "posetiosamcrnugoru", gde članovi postavljaju svoje fotografije Crne Gore i govore o pozitivnim iskustvima.

Prema podacima Turističke organizacije Rusije saopštenim 21. marta pretprodaja aranžmana za Hrvatsku i Crnu Goru povećana je dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu.

U Crnoj Gori je, prema različitim procenama, nastanjeno između 10.000 i 30.000 Rusa.

broj komentara 27 pošalji komentar
(četvrtak, 30. mar 2017, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

@@Srbin

Crnogorstvo je dio srpske kulture i niko ne moze da vam da za pravo da je otimate. Tom logikom Boka nije crnogorska.

(četvrtak, 30. mar 2017, 11:01) - глас разума [neregistrovani]

Једно је политика, а народ и земља су нешто сасвим друго

Искрен да будем ни мени се нимало не допада црногорска политика, али то је ипак ствар људи који живе у Црној Гори... на њима је да уређују своју земљу. Био сам пар пута у Црној Гори и немам никаквих лоших искустава... додуше ја кад идем тамо увек идем код својих пријатеља и код људи који су пријатељски настројени и расположени... о политици и немам намера да причам са људима који су ми драги. Као далеки потомак племена Никшића вучем своје корене из Црне Горе и долине Зете, те Црну Гору увек осећам као своју прапостојбину и зато ме боли јако када чуејм неке антисрпске ставове на којима власти у Црној Гори базирају највећи део своје политике. Али незаборавимо ни то колико је грчко море лепо и пријатно, а колико су људи тамо гостопримљиви и како цене туристе из Србије... тако да добра алтернатива увек постоји, па мало тамо мало овамо, коме где прија!

(četvrtak, 30. mar 2017, 08:34) - anonymous [neregistrovani]

haso

Ma eto Bosanaca u CG .Nista se ne sekirajte .Ruse bogate cete naci u Nici ili Monaku .Kase ce se napuniti .

(četvrtak, 30. mar 2017, 06:14) - anonymous [neregistrovani]

ako

procitate clanak videcete da interesovanje ne da nije opalo vec u pretprodaji imaju 2 do 3 puta vise turista.

(četvrtak, 30. mar 2017, 02:34) - anonymous [neregistrovani]

@Srbin

ako je Crnogorsko onda je Crnogorsko a ne srpsko.
Rusija nema sta da odvraca turiste od CG, to je unutarnja stvar CG sto je usla u NATO, Rusi kao i drugi turisti mogu putovati gdje god zele... to je njihovo pravo.

(sreda, 29. mar 2017, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Хамураби је демократа

Не знам што се Милогорци толико љуте.Хоће у НАТО, Мило вређао руски народ и државу и руководство последњи месец када је и колико хтео.Увео санкције Русији и руском народу.И то је његова ствар, тачно.Као што је ствар руског руководства да брине о својим грађанима и да им каже не идите у Монтенегро.Нема ту љутње никакве.И Русија може да прекине бизнис подгоричким бизнисменима у Москви.Све је то живот и политика.

(sreda, 29. mar 2017, 23:12) - Srbin [neregistrovani]

@Crnogorac

Ja zivim tamo i mogu da ti recem da ako je crnogorsko, to znaci da je srpsko, a ti razmisli sto to znaci... Seti se svojih djedova sto su ti govorili

(sreda, 29. mar 2017, 22:35) - anonymous [neregistrovani]

@Mo izbegavamo Hrv, CG

Nije tacno, nemoj da izmisljas stvari.

(sreda, 29. mar 2017, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Mir BRE

Ccccccccc kako se primate na ove novinarske provokacije

(sreda, 29. mar 2017, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

Dosta vise sa tim Morem i...?

Ko se bre obogatio od Mora i Turizma u svetu?! A pogotovu u Evropi gde sezona traje samo 3- meseca!? Ko ima lepse more u Evropi od Grcke pa gde je to bogatstvo!? Pa Italija, Spanija kao i neke Afriske-sredozemne drzave. I sta imaju od toga?! Dosta vise prica o Moru i Turizmu vec zapnite da radite nesto pametno i korisno.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">