Plenković: Srbiji potrebna katarza

Suočavanje sa prošlošću i katarza je ono što treba Srbiji, rekao je šef HDZ-a Andrej Planković u jednom od poslednjih intervjua uoči vanrednih parlamentarnih izbora, a nakon kampanje kojom je dominiralo pitanje odnosa sa Srbijom.

Između Hrvatske i Srbije postoji nekoliko otvorenih pitanja i sva su vezana za ostatke i probleme iz vremena "velikosrpske, Miloševićeve agresije na Hrvatsku", rekao je Plenković za Jutarnji list.

Plenković kaže da je reč o pitanju nestalih osoba, kompenzacije ratne štete za ljude koji su stradali, hrvatske logoraše, za sve one koji su izgubili svoje najbliže, reč je, dodaje, o poštovanju hrvatske manjine u Srbiji.

Kao najkrupniji problem Plenković navodi pitanje ratnih zločina.

Insistira da je Srbiji neophodna katarza i suočavanje sa nedavnom prošlošću, s vremenom o kojem, kako kaže, brojni ljudi u Srbiji ne žele da shvate šta je bila suština Miloševićevog "velikosrpskog projekta".

"I u tom kontekstu mi nećemo dopustiti da Srbija sa svojim zakonom o nadležnosti državnih tela za procesuiranje ratnih zločina pretenduje da bude 'mali Hag' nakon Haga, dakle širi ne univerzalnu, nego hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u komparativnom međunarodnom krivičnom pravu, koja je neprihvatljiva i dovodi do pravne nesigurnosti hrvatskih državljana, naših branitelja", naveo je Plenković i dodao da će, ako bude premijer, učinii sve da se to pitanje reši.

"U ovom je trenutku tretman koji ima srpska manjina u Hrvatskoj, s tri fiksna mesta u Saboru, bitno povoljniji nego što ga ima hrvatska manjina u Srbiji", rekao je Plenković.

Smatra da je dobro da se neko od Hrvata izabere kroz liste političkih stranka u Srbiji u Narodnu skupštinu, ali očekuje i jedan fiksni mandat.

"I tu se zahteva promena zakonodavstva u Srbiji kako bi se to osiguralo, s obzirom na to da se broj Hrvata sada kreće na oko 56, 57 hiljada ", naveo je Plenković.

Upitan da li će dati podršku SNS-u srpskog premjera Aleksandra Vučića za članstvo u Evropskoj narodnoj partiji, Plenković kaže d aće njegova stranka o tome zauzeti stav kada to pitanje dođe na dnevni red, u novembru.

A na konstataciju da verovatno tu neće imati puno manevarsko prostora, on kaže da je to proceš koji traje od 2013.

"Videćemo konačne izveštaje kolega koji su na tome radili i onda doneti odluku", zaključio je Plenković.

"Milanović i ja nemamo baš nikakve slličnosti"

Šef HDZ, kao i njegov protivkandidat za premijersku funkciju i lider Narodne koalicije Zoran Milanović, protivi se velikoj koaliciji i tvrdi "da između njih dvojice nema ama baš nikakve sličnosti".

Važno je, kaže, da hrvatski glasači imaju izbor.

“"Mi nismo u ratu, naša ekonomska i socijalna situacija je složena, ali nije takva da bi to zahtevalo neku vrstu vlade nacionalnog jedinstva. Zato otklanjam i mogućnost velike koalicije sada, a otklanjam i mogućnost novih izbora"”, rekao je Plenković u intervjuu za zagrebački "Jutarnji list".

Tvrdi da na HDZ sa strane nije bilo pritisaka za formiranje takve koalicije.

“"Što se tiče EPP-a, apsolutno ne. Nisam u kontaktima sa stranim političarima, niti sam u jednom trenutku video takvu želju”", rekao je Plenković i dodao da se, naprotiv, njemu čini da je reč o spinu koji dolazi s leve strane političkog spektra i ima za cilj da oslabi HDZ, pa čak i njega kao lidera, odnosno da se pokaže, kako je rekao, neki znak jednakosti između Milanovića i njega.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара