Oslobađanje Skoplja

Suprotstavljene političke snage u Makedoniji pumpale su u prethodna dva dana mišiće u centru Skoplja, postavljajući scenografiju za poslednju fazu krize koja već mesecima potresa tu malu balkansku zemlju. Zaev i Gruevski napunili su gradsko jezgro skupovima različite energije, ali sa istom porukom – nijedna od dve strane neće se bez ozbiljne borbe povući sa poprišta, pa će Evropska unija, kao i 2001. godine, morati da demonstrira malo više volje i prekine tenzije.

Retorika kojom se rivali služe predstavlja ozbiljan indikator urgentnosti da se stvari preusmere na kakav diplomatskiji kolosek, kako se ne bi vratile scene razbijenih glava i hapšenja sa početka krize. Neki analitičari su još oštriji i tvrde da je i kumanovska kriza deo unutrašnjeg previranja u Makedoniji, čime su, suštinski, glave već pale.

Dva, ne preterano ubedljiva, pokušaja EU i Amerikanaca da premijera Nikolu Gruevskog i lidera opozicije Zorana Zaeva "privedu" dogovoru završila su se bez rezultata, a sličan ishod očekuje se i od večerašnjeg sastanka u Strazburu, kojem će prisustvovati i komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Međunarodni posrednici su prethodnih dana pokušali da "ubede" Gruevskog da odstupi sa skopske pozornice preteći, diskretno, da će mu blokirati račune u inostranstvu. Nezvanično, pozvali su ga i da podnese ostavku.

Gruevski je na pritiske odgovorio velikim skupom pristalica VMRO-DPMNE, na kojem je protivnicima jasno rekao da neće tek tako odstupiti sa političke scene. Suštinske podele na makedonskoj političkoj sceni produbio je nazivajući lidere opozicije "izdajicama" i "stranim plaćenicima", tvrdeći da je Zaev snimke prisluškivanih telefonskih razgovora dobio od "strane tajne službe".

"Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kojeg je na vlast dovela strana služba koja i o njemu ima iste snimke", rekao je Gruevski na skupu VMRO-DPMNE.

Opozicija se, takođe, nije proslavila diplomatskim rečnikom, pa je jedan od visokih zvaničnika SDSM-a Stevo Pendarovski rivale nazvao "stokom".

"Ovde vidim samo ljude, a ne članove partija i poslušnike. Ovde se okupljaju građani, a ispred Sobranja poslušnici. Okupljaju se u kavezima kao stoka, s obzirom na to da im je lider čobanin", rekao je Pendarovski prisutnima u opozicionom kampu ispred vlade.

Istovremeno, dve najjače albanske partije u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija drže se mudro po strani, čekajući ishod megdana makedonskih lidera.

I Ahmeti i Tači su pod velikim pritiskom albanske javnosti zbog niza nedoumica oko pucnjave u Kumanovu i posebno uloge nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije u tajnim pregovorima sa pripadnicima oružane grupe u tom gradu.

Rivalitet Tačija i Ahmetija jednak je animozitetu koji vlada među makedonskim prvacima, pa je stvari pokušao da "ispegla" albanski premijer Edi Rama, koji je dvojicu Albanaca iz Makedonije pozvao da pokažu više jedinstva.

Dok lideri ne nađu kompromisno rešenje kojim će Makedonija trasirati put ka novim izborima, ispred vlade i Sobranja, svako u svom "kampu", čekaju pristalice vlasti i opozicije. Do sada, nije bilo incidenata.

Politička kriza u Makedoniji, suštinski, traje od prošlih izbora, a intenzivirana je u februaru, kada je Zaev počeo da objavljuje snimke prisluškivanih razgovora čelnika VMRO-DPMNE, iz kojih proizlazi da je Gruevski učestvovao u ozbiljnim neregularnostima u najmanje dva izborna procesa, pretio političkim protivnicima, nameštao hapšenja i prikrivao ubistva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво