Читај ми!

Umro hrvatski general Martin Špegelj

Penzionisani hrvatski general Martin Špegelj, nekadašnji ministar odbrane, a kasnije i glavni inspektor Hrvatske vojske, umro je u 87. godini.

Poznat je po aferi s takozvanim "Špegeljevim trakama", na kojima je snimljen u pregovorima o ilegalnom naoružavanju hrvatskih odbrambenih snaga, neposredno pre izbijanja rata u Hrvatskoj.

Oktobra 1990. Špegelj saradnicima daje instrukcije o ilegalnom uvozu velike količine oružja u Hrvatsku.

Navodno tajni sastanak, tajno je snimala Kontraobaveštajna služba JNA, kako bi ga optužila za izdaju i krijumčarenje. Na snimku, Špegelj govori i o obračunu sa JNA.

"A ovo, ako do nečega dođe, onda samo daj direktivu svim svojima koje poznaš - ubijati ekstreme. Na licu mesta! Na ulici, u sred kruga kasarne, bilo gde drugde, samo pištolj - i u stomak. To neće biti rat. Da, da - nego će biti građanski rat u kome nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema đeci", govorio je Špegelj.

Snimci koji kompromituju ceo politički vrh Hrvatske, TV Beograd emituje januara 1991. Špegelj i čitavo hrvatsko rukovodstvo tvrdilo je da su snimci namešteni, a Stipe Mesić jedini potvrđuje autentičnost.

Ipak, Špegelj ne trpi nikakve posledice. Sklanja se u Austriju, a posle dva meseca imenovan je za zapovednika Zbora narodne garde. Ubrzo se povlači sa funkcije, jer Tuđman ne prihvata njegov plan da Hrvatska uđe u rat.

Tokom osamdesetih Špegelj je bio na čelu hrvatske Teritorijalne odbrane, a 1985. je preuzeo komandu nad Petom vojnom oblasti JNA, čije je sedište bilo u Zagrebu, prenose mediji u Hrvatskoj, javlja Tanjug.

Bio je drugi hrvatski ministar odbrane, a kasnije i zapovednik Zbora narodne garde.

Na ministarskoj funkciji bio je nešto kraće od godinu dana, jer je ostavku podneo u maju 1991. godine, kako podseća Jutarnji list, nakon afere s takozvanim "Špegeljevim trakama", na kojima je snimljen u pregovorima o kupovini oružja na crno. Nekoliko meseci kasnije imenovan je za glavnog inspektora Hrvatske vojske.

Špegelj je rođen 11. decembra 1927. godine u Starom Gradcu pored Virovitice, a od 1942. se u Drugom svetskom ratu borio na strani partizana.

Nakon rata ostao je u vojsci i školovao se na Visokoj vojnoj akademiji i u Ratnoj školi JNA.

Penzionisan je 1993. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво