Читај ми!

Dodik: Debata UN korisna za rad tribunala

Javna debata u Ujedinjenim nacijama o radu Haškog tribunala biće važna za dalju praksu ovog suda, ocenio predsednik RS Milorad Dodik. Sud u Hagu nije ostvario svoju misiju osude zločina, smatra Dodik.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da će javna debata u Ujedinjenim nacijama o radu Haškog tribunala biti važna za dalju praksu ovog suda, za koji on smatra da nije ostvario svoju misiju.

"Očigledno je da Sud u Hagu nije ostvario svoju misiju osude zločina, niti je uspeo da poveća stepen poverenja među narodima. Štaviše, smatram da je zbog prakse Haškog tribunala nepoverenje među narodima još veće", rekao je Dodik.

Kako je preneo Radio RS, predsednik RS je naglasio da je "selektivnost Haškog tribunala doprinela osećaju nepravde, koji je narode još više udaljio".

"Jedne je ohrabrio, a druge definitivno uverio i doveo do očaja i rezignacije", ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se raspravlja o radu Haškog tribunala, zahvalivši se predsedniku Generalne skupštine UN-a Vuku Jeremiću zato što je omogućio javnu debatu o radu međunarodnih krivičnih sudova "bez obzira na opstrukciju velikih sila, poput Amerike".

Predsednik RS je rekao da je tokom boravka u Hagu proveo nekoliko sati sa Radovanom Karadžićem, pripremajući se za svedočenje i razgovarajući sa njim o aktuelnim dešavanjima.

"Karadžić ima zadivljujuću energiju, veoma je posvećen interesima srpskog naroda i RS i ja sam to doživeo veoma pozitivno", kazao je Dodik.

On je juče u Haškom tribunalu svedočio kao svedok odbrane haškog optuženika i bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.

Dodik je još rekao da bi, iako mu se Karadžić nije na to žalio, problem mogao biti u tome što su "mnogi" iz Srpske demokratske stranke (SDS), sadašnji ili bivši članovi ove stranke, odbili da svedoče kao svedoci odbrane u procesu protiv Radovana Karadžića.

"On se nije na to žalio, ali vidim da se to pominje kao neki problem. U svakom slučaju, razgovarali smo o aktuelnoj situaciji i složili se da kada čovek sedne na ovu funkciju (predsednika RS), u bilo kom vremenu, onda je to nešto sasvim drugo, nego kada to gledate sa strane", istakao je  predsednik RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво