Kontramiting u Skoplju

Oko 250 tinejdžera učestvovalo na antialbanskim demonstracijama ispred zgrade makedonske vlade. Snimatelj RTS-a napadnut, ali nije povređen. Demonstrati bacali flaše i kamenice na policiju i uzvikivali uvredljive parole.

15.02 - Protest Makedonaca u Skoplju završen. Oko 250 demonstranata razišlo se u gradskom parku. 

14.45 - Demonstranti nasrnuli na snimatelja RTS-a, koji je, srećom, prošao bez povreda. 

Na antialbanskim demonstracijama u centru Skoplja okupilo se oko 250 mlađih osoba. Iako su organizatori najavljivali da će protest biti miran, demonstranti na policiju bacali flaše i kamenice.

Pošto su se okupili ispred zgrade makedonske vlade, demonstranti su se podelili na dve grupe, od kojih se jedna uputila ka gradskom parku, dok je druga ostala ispred zgrade vlade.

Nezadovoljni zbog jučerašnjeg masovnog skupa Albanaca u glavnom gradu Makedonije, demonstranti su tražili osudu za ubice koje su na Železarskim jezerima prošlog meseca ubile četiri mladića i sredovečnog ribara.

Oni su uzvikivali "Čista Makedonija" i "Policija je Šiptarska", kao i druge slične parole.

Demonstranti ispred zgrade vlade bili su prekrili svoja lica majicama i nisu dozvoljavali medijima da im priđu.

Ogorčeni, zbog, kako tvrde, zaštite ubica bili su prilično agresivni prema policajcima koji su obezbeđivali zgradu vlade, ali i prema medijskim ekipama. Nasrnuli su na snimatelja RTS-a, kao i na fotoreporterku jedne skopske novine, jer su im prišli previše blizu.

Protest je organizovan kao odgovor na demonstracije Albanaca, koji su negodovali zbog navodnih političkih hapšenja, kada je tokom akcije "Monstrum" uhapšeno 12 Albanaca.

Politički analitičar dr Toni Naunovski kaže da današnji skup nije bio tako brojan u odnosu na jučerašnji protest Albanaca, jer je današnji protest bio neorganizovan i spontan.

Komandir skopske policije rekao je za RTS da u jučerašnjim protestima nije povrećen jedan, kako su mediji izvestili, nego čak 20 policajaca.

Za danas popodne je bio planiran još jedan protest Albanaca, ali je, posle poziva Islamske verske zajednice, otkazan.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2012, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Za Makedonce!

Samo neka izdrze do kraja i neka ne upadnu u sukobe.

(subota, 12. maj 2012, 17:48) - Anonymous [neregistrovani]

Pozdrav Makedonijo

Podrska za Makedonske gradjane!!!